TKO BI REKAO

Je li moguće da ovo pozitivno djeluje na vezu?

17.12.2013 u 10:50

Bionic
Reading

Kako udaljenost utječe na budućnost veze? Upravo su se tim pitanjem znanstvenici pozabavili u novom istraživanju te otkrili ono što će mnoge iznenaditi – udaljenost stvara veću razinu intimnosti, komunikacije i zadovoljstva u odnosu

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sex and Marital Therapy promatralo je 717 parova koji održavaju vezu na daljinu i 425 parova koji žive vrlo blizu jedan drugome te je procijenilo i usporedilo kvalitetu njihovih odnosa, piše Daily Mail.

Začudo, znanstvenici sa Sveučilišta Queen u Ontariju i Sveučilišta Utah ustvrdili su da veća udaljenost među parovima stvara veću razinu intimnosti, komunikacije i zadovoljstva u odnosu.


Osobe uključene u studiju bile su različitih dobnih skupina i spolova te su živjele poprilično daleko od svojih boljih polovica. Tijekom istraživanja zamoljeni su da ispune upitnik o razini zadovoljstva i intimnosti u vezi, a pitanja su procjenjivala slažu li se parovi u raznim aspektima odnosa, od pokazivanja nježnosti do financija.

Studija je pokazala da su parovi u dugim vezama na daljinu jednako zadovoljni kao i parovi koji žive blizu jedno drugome, a znanstvenici su utvrdili da je ključan faktor za uspješan odnos vjerovanje u budućnost veze, a ne kilometri koji razdvajaju ili spajaju partnere.

Osim toga, prema riječima znanstvenika, udaljenost može i pozitivno korelirati sa sretnom vezom. 'Pokazalo se da što partneri udaljenije žive jedan od drugoga, to je veća razina zadovoljstva, intimnosti i komunikacije. Veza na daljinu prisiljava partnere da se trude oko svog odnosa dok parovi koji žive blizu jedan drugome vrlo često određene stvari uzimaju zdravo za gotovo', kaže psihologinja Karen Blaira sa Sveučilišta u Utahu.