SMANJENA VIDLJIVOST

Je li magla na cesti opasnija od poledice?

25.10.2013 u 12:38

Bionic
Reading

Ruku na srce, i magla i led su zapravo voda, razlika je samo u agregatnom stanju. No dok na poledici lijepo vidite kako i kamo kližete, u magli najčešće ne vidite ništa dok nije prekasno. Kao što nisu vidjeli ni ovi nesretnici

Pogledajte ovaj poučan video lančanog sudara koji se prošle zime dogodio u Rusiji. Naravno, za vrijeme guste magle. Iako je zapravo obična snimka s dashcama, lijepo pokazuje nekoliko bitnih stvari.

Prva je prilagođavanje brzine. Vozač vozila koje snima nije jurio i uspio se zaustaviti prije nego je udario u auto ispred sebe. No to se ne bi moglo reći za sljedećih nekoliko vozila. Prvo plavi kamion udara u vozila u susjednoj traci, a potkraj videa od udarca straga zdrma se i vozilo koje snima.

Druga je stvar ponašanje u lančanom sudaru. Je li bolje ostati u autu (i riskirati nalet kamiona kao u videu) ili izaći van (i riskirati nalet dok niste zaštićeni metalnom kabinom)? Što biste vi napravili da se nađete u sredini lančanog sudara? Mi mislimo da nema pravila. Ako je sudar na autocesti gdje svi voze brže, možda je bolje otrčati izvan ceste, ali što ako netko sleti?