ZAMKE DRUŠTVENIH MREŽA

Je li Facebook opasan za zdravlje tinejdžera?

04.09.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Nova je studija utvrdila da su tinejdžeri pod velikim utjecajem objava svojih prijatelja na društvenim mrežama te da će vjerojatnije početi piti i pušiti u adolescentskoj dobi budu li izloženi takvim fotografijama svojih prijatelja

Korištenje Facebooka može potaknuti tinejdžere da počnu piti i pušiti, tvrdi se u novom istraživanju. Tinejdžeri koji redovito viđaju svoje prijatelje kako puše i konzumiraju alkohol na fotografijama objavljenim na Facebooku vjerojatnije će i sami početi pušiti i piti, prenosi MailOnline.


'Naša studija pokazuje da adolescenti mogu biti pod utjecajem online fotografija svojih prijatelja na kojima oni puše i piju alkohol', kaže dr. Thomas Valente, profesor preventivne medicine na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji.

'Ovo je prva studija koja primjenjuje metode analize društvenih mreža ispitujući kako aktivnosti tinejdžera na društvenim mrežama utječu na pušenje i konzumiranje alkohola.'

Dokazi pokazuju da online ponašanje prijatelja ima jak utjecaj na vršnjake. Znanstvenici objašnjavaju da je to važno jer je čak 95 posto tinejdžera u dobi od 12 do 17 godina na internetu svaki dan.

'Malo se zna o tome kako korištenje društvenih mreža utječe na ponašanje adolescenata', kažu autori ističući da je važno obavijestiti mlade ljude o štetnim učincima objavljivanja rizičnog ponašanja na internetu te da te objave mogu naškoditi i njihovim prijateljima.