modni vremeplov

Javnost je oduševljavala i zgražavala: Lady Gaga slavi 34. rođendan, a tim povodom prisjetili smo se njezinih nezaboravnih izdanja

28.03.2020 u 08:00

Bionic
Reading

Glazbu Lady Gage možete i ne morate voljeti, ali svi se slažu da je izgradila prepoznatljiv i otkačen stil odijevanja, zbog kojeg je često bila u centru medijske pažnje. Na glazbenoj sceni nalazi se više od 12 godina tijekom kojih je pokazala razne faze svoje umjetničke ličnosti, a povodom njenog 34. rođendana, prisjetili smo se njezinih nezaboravnih modnih izdanja

Ovoga tjedna, pop zvijezda i oskarovka Lady Gaga objavila je kako odgađa izdavanje svog nadlazećeg albuma 'Chromatic' koji je svjetlo dana trebao ugledati 10. travnja.

Svoju odluku Lady Gaga pokušala je objasniti na Instagramu. 'Iako vjerujem da je umjetnost jedna od najjačih stvari koja jedni drugima moramo pružiti radost i izlječenje tijekom ovakvih vremena, jednostavno mi ne pada na pamet da izdajem ovaj album u jeku globalne pandemije koronavirusa', napisala je Gaga.

Njezine brojne obožavatelje ova je vijest posebno rastužila, no čini se da istovremeno razumiju njezinu želju da svoju energiju preusmjeri na trenutnu borbu s virusom. Njezina očekivana ljetna turneja, Chromatica Ball, kojom je planirala promovirati novi album, u narednim tjednima također bi mogla biti odgođena.

Pjevačica i glumica 28. ožujka slavi 34. rođendan, a u njezinu čast modna biblija Vogue istražila je zašto će ova godina, koju nazivaju Gaginom 'Chromatic' erom, dovesti do nekih od njenih najboljih modnih trenutaka do sada.

Lady Gaga - Stupid Love (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Lady Gaga

S Gaginom novom modnom vibrom imali smo se priliku upoznati prošlog mjeseca kada je predstavila videospot za singl 'Stupid Love' s nadolazećeg albuma. U spomenutom spotu pop zvijezda uronjena je u intergalaktički krajolik, a između ostalog na sebi nosi ružičasti grudnjak od lateksa i natikače brenda Vex Clothing, ružičasti oklop s potpisom Laurel Dewitt i ružičaste metalik hlače brendaKaimina. Ove svestrane ružičaste kombinacije pokazale su se kao svojevrstan teaser estetike koju Lady Gaga planira isticati s objavom novog studijskog albuma.

Ovaj novi izgled poznata je taktika Lady Gage, koja, čini se, stvara modnu personu za svaki album koji izda. Kada je 2008. godine izdala svoj debitantski album 'The Fame' s hitovima poput 'Just Dance' i 'Poker Face' jasno je iskazivala modne afinitete prema lateksu i futurističkim kostimima. U godinama koje su uslijedile, Gaga je svoju pojavu na crvenim tepisima tretirala kao predstavljanje vlastitog brenda izvođačke umjetnosti. Tko bi samo mogao zaboraviti njezinu haljinu od mesa koju je 2010. godine nosila na dodjeli MTV Video Movie Awardsa?

Kada je 2011. godine objavila svoj drugi album, 'Born This Way', Lady Gaga svoju modnu viziju odvela je u sasvim nove visine noseći protetske jagodice kako bi kreirala izgled koji će savršeno pristajati futurističkim kreacijama s potpisom Thierryja Muglera i Alexandera McQueena. Te je godine na dodjelu nagrada Grammy stigla u džinovskom jajetu.

Za svoj album 'Artpop' iz 2013. godine, Lady Gaga također je pripremila mnoštvo modnih iznenađenja koja su, između ostalog, uključivala nošenje haljine s printom Botticellijeve slike 'Rođenje Venere', gigantske pernate šešire s potpisom francuske kuće Louis Vuitton.

Ipak, kako se činilo da Gaga sve više nadmašuje svojim neobičnim modnim odabirima, fanovi su za iste, sudeći po komercijalnom flopu albuma 'Artpop', izgubili zanimanje, a od ekstravagantnih i modno pomaknutih izdanja nakratko se oprostila obavom albuma 'Joanne' 2016. godine.

Gaga je tada počela nositi jednostavne komade od trapera s dodatkom ružičastog kaubojskog šešira, a njezina modna vizija za navedeni album pokazala se punim pogotkom.

Ova nova, pojednostavljena Gaga nastavila je vladati i u 2018. godini kada je zablistala u svojoj prvoj filmskoj ulozi u remakeu filma 'Zvijezda je rođena' s Bradleyjem Cooperom u glavnoj ulozi.

Tijekom svjetske promocije filma Gaga je kanalizirala klasični stari hollywoodski stil s haljinama iz kolekcija visoke mode brendova Valentino i Alexandera McQueena, koji su istaknuli sjajan i skupocjen nakit.

  • +5
Lady Gaga Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sudeći po posljednjem videospotu kojim najavljuje novi studijski album, Lady Gaga ponovno je odlučila istaknuti svoju čudnovatu modnu prirodu u futurističkom duhu, a kada se situacija s koronavirusom na globalnoj razini napokon primiri, njezini obožavatelji i javnost nesumnjivo će uživati u maštovitim modnim izdanjima.

  • +2
Modna izdanja Lady Gage na dodjelama nagrada Grammy Izvor: Profimedia / Autor: Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia