ZAR NIJE DOBAR?

Jako fin čokoladni kolač s kruškama i kremom od vanilije

24.03.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Sočne kruške u čokoladnom biskvitu savršeno nadopunjuje krema od vanilije

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

kruške: 6 (cca 850 g)
limun, sok: 1
maslac: 250 g
šećer: 250 g
sol: prstohvat
rum: 4 žlice
jaje: 4
brašno: 250 g
prašak za pecivo: 1 vrećica
kakao u prahu: 40 g
mlijeko: 80 ml
sok od ananasa: 1,5 - 2 dl
želatina, listovi: 6
mlijeko: 7,5 dl
puding s okusom vanilije: 2 vrećice
šećer: 2 žlice
slatko vrhnje: 4 dl
vanilin šećer: 2 vrećice
čokolada za kuhanje: 50 g
ulje
pistaciji, sitno sjeckani: 4 - 6 žlica

Priprema

Tijesto: U plastičnu posudu naliti oko litru hladne vode. Iscijediti limun i dodati sok u vodu. Oguliti kruške, prerezati na pola, očistiti i staviti u vodu da ne potamne. Zagrijati pećnicu na 180 °C. Dno lima za pečenje (oko 33 x 25 cm) namazati uljem i prekriti papirom za pečenje. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi zajedno sa šećerom i soli kremasto izmiješati. Jedno po jedno jaje dodavati miješajući (svako jaje miješati oko dvije minute).

Izmiješati mlijeko i rum te brašno, prašak za pecivo i kakao. Zatim prosijati kroz cjedilo te naizmjenično s mlijekom i rumom dodavati mješavini od jaja. Izliti u lim i izravnati. Kruške izvaditi iz vode i narezati na režnjeve ili na kockice. Poslagati po tijestu i staviti peći u zagrijanu pećnicu 40 – 45 minuta. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice, preliti sokom od ananasa te ostaviti da se hladi.

Krema: Listove želatine omekšati u hladnoj vodi, a dvije vrećice pudinga izmiješati sa šećerom i 1 – 2 dl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti sa štednjaka, umiješati puding te vratiti na štednjak. Kratko prokuhati i ostaviti sa strane. Želatinu ocijediti i umiješati u vrući puding. Staviti ga u hladnu vodu da se ohladi. Dok se hladi, povremeno ga treba promiješati.

Čvrsto izraditi slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom. Ohlađeni puding dobro izmiješati metlicom za snijeg (NE mikserom). Čvrsto slatko vrhnje metlicom za snijeg lagano umiješati u puding i premazati ohlađeni kolač.

Za ukrašavanje: Omekšati čokoladu s malo ulja na laganoj vatri. Kolač ukrasiti otopljenom čokoladom i nasjeckanim pistacijama.