UDOBNE I TAKO CHIC

Izdvojili smo najljepše espadrile kao stvorene za mjesece pred nama

28.03.2021 u 19:37

Bionic
Reading

Espadrile su vječna ljetna obuća i nikad ne izlaze iz mode jer savršeno utjelovljuju duh francuskog chica. Male su šanse da ćemo u njima tako skoro prošetati Azurnom obalom, no sasvim dobro će se uklopiti i u kontinentalne i dalmatinske vizure dok sanjarimo o putovanjima na razvikane destinacije

Stoljećima su stanovnici Španjolske i južne Francuske ponosno nosili jednostavne cipele od platna s jutenim potplatom. Espadrile su u pisanu povijest ušli 1322. u jednom katalonskom tekstu gdje su nazvane 'espardenyas', a ova u početku skromna, danas je omiljeni odabir žena, a obožavaju ih Kate Middleton i španjolska kraljica Letizia.

Iako se platnene cipele s tkanim potplatima nose diljem svijeta i najčešće ih positovjećujemo s francuskim chicom, espadrile će zauvijek biti vezane uz Baskiju i Kataloniju. Iako je mnogima još uvijek neobično vidjeti radničku obuću koja se prodaje po paprenoj cijeni u njihovoj domovini još uvijek je uobičajeno viđati ljude u paru ležernih espadrila od 5 eura - što je stil koji svakako vrijedi podržati jer su nonšalantne, praktične i ekološki prihvatljivije od japanki, kožnih sandala ili tenisica.

Proljeće je i službeno počelo, a iako se još nisu ustalile proljetne temperature, ne dijeli nas puno od dana kad ćemo u haljinama hrabro pokazivati gole noge. Za takve dane stvorene su i klasične espadrile koje veće desetljećima uspješno odolijevaju nametnutim trendovima, a iz sezone u sezonu jednako su aktualne. Obožavaju ih Kate Middleton i španjolska kraljica Letizia, nose ih Meghan Markle, ali i Jennifer Aniston, pa zašto ne biste i vi?

Prednost im je što su udobne, a jednako dobro izgledaju uz haljinu i traperice. Osim toga, za chic model espadrila ne trebate uroniti u minus na tekućem računu jer se genijalni modeli mogu pronaći i za par stotina kuna. Najpoznatije espadrile na svijetu dolaze s potpisom španjolskog brenda Castañer, a u svojim ih kolekcijama imaju svi poznati dizajnerski i high street brendovi, a na vama je odaberete model koji vam najviše odgovara bojom, dizajnom i visinom pete. I ne morate se bojati da ćete u njima izgledati staromodno, espadrile su stvorene za sve generacije, jednako dobro ih nose kćerke, majke i bake.

  • +23
Espadrile Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Da će narednih mjeseci biti izuzetno tražene na modnoj sceni dovoljno govori fotografija glazbene zvijezde Rosalije, koja je pokazala model koji tek dolazi na tržište, zanimljiv hibrid espadrila i ultra popularnih tenisica Nike Air Force One - AF1 Espadrilles, čiji se donji dio sastoji od konopa, a krase ih i vezice koje se vežu oko gležnja.