GNJUSNE TAJNE ZANATA

Izbjegnite prevaru pri kupnji rabljenog auta

  • Autor: M. V.
  • Zadnja izmjena 04.07.2013 09:31
  • Objavljeno 04.07.2013 u 09:31
402. Streetrace - Automobili

402. Streetrace - Automobili

Izvor: tportal.hr / Autor: Paolo Iglić/tportal.hr

Od početka godine, prodaja novih automobila u Hrvatskoj strmoglavila se za čak 42 posto u odnosu na prošlu godinu. Prodaja rabljenih vozila još je u gorem stanju, a s obzirom na porast broja otpuštenih, zahtjevnije načine kreditiranja i otežane mogućnosti otplate kredita, ponuda rabljenih automobila u budućnosti će biti i veća

Prema osnovnom ekonomskom postulatu ponude i potražnje, to samo može značiti da će rabljeni automobili biti sve jeftiniji kako bi pratili trend sve jeftinijih novih automobila. To, međutim, ne znači da će kupnja kvalitetnog rabljenog automobila biti puno lakša no dosad, ne kaže se bez razloga da je najbolji automobil – novi automobil. Ipak, za sve one koji su odlučili iskoristiti priliku te kupiti jeftiniji rabljeni automobil donosimo nekoliko savjeta kako ne ostati kratkih rukava.

Automehaničari s kojima smo imali prilike razgovarati složni su u tome da je etika domaćih prodavača rabljenih automobila, čast izuzecima, na vrlo niskoj razini. Pri prodaji rabljenog vozila ne preže se ni od najprljavijih i najpodlijih prevara pri kojima se nerijetko poduzimaju i koraci zbog kojih bi odgovorni, u svakoj razvijenijoj državi sa zdravim pravnim sustavom, odgovarali pred zakonom.

Drži vodu dok majstori odu

Najčešći oblik prevare svodi se na smanjivanje kilometraže automobila kako bi ga se prikazalo manje korištenim. Prodavači također izostavljaju dokumentaciju o automobilu, a jedan od najčešćih oblika prevare onaj je u kojem se automobil nudi bez servisne knjižice, što se zapravo može protumačiti kao kupovina mačka u vreći. Prodavači su također skloni prikrivanju dokaza o sudaru, a prodavani automobili bez uredno evidentiranih servisa nerijetko su 'krpani' jeftinim nekvalitetnim dijelovima po načelu 'drži vodu dok majstori odu'.

U čitavoj situaciji ne pomaže ni policija koja, prema novom sistemu, na knjižici vozila više ne nudi podatke o svim prošlim vlasnicima vozila, već tek o zadnjem. Kad je pak povijest oštećivanja u pitanju, stvari postaju i gore. Na sve moguće i nemoguće načine prodavač će nastojati prikriti dokaze o prometnim incidentima u kojima je vozilo sudjelovalo, čak i u slučajevima kada takvim prikrivanjem svjesno ugrožava život neinformiranih kupaca. Primjerice, zone gužvanja automobila koji su jednom sudjelovali u sudaru više ne nude jednake performanse kao one novih vozila, pa isti model vozila u rabljenom izdanju može biti opasan po život već pri brzini od 40 km/h.

Među gnjusnije oblike varanja svakako spada i onaj koji nam je spomenuo jedan od naših sugovornika, po zanimanju automehaničar, a koji je na servisu naletio na netom kupljeni rabljeni automobil kojem su s kontrolne ploče bile uklonjene lampice koje upozoravaju na nefunkcioniranje ABS-a i zračnih jastuka. Pojedinim prodavačima nije strano ni prekucavanje broja šasije, što već spada u ozbiljnije kriminalne radnje.

Da biste izbjegli prevaru pri kupovini rabljenog automobila:

Nikada nemojte kupiti vozilo koje ne posjeduje valjanu dokumentaciju i povijesni trag.

Ako kupujete rabljeno vozilo, svakako se raspitajte kod svojih prijatelja i njihovih prijatelja, na ovaj način dobit ćete vozilo od prvog vlasnika, s poznatom prošlošću, na koje se isplati platiti i premiju od koje tisuće kuna više.

Prije kupovine automobila isprobajte ga u svim uvjetima te obratite pozornost na detalje koji vam smetaju.

Ako vas testna vožnja zadovolji, odvezite automobil na rudimentarnu provjeru te napomenite mehaničaru ono što vam je zasmetalo u vožnji. Osnovna provjera automobila košta 150 do 200 kuna, a reći će vam o vozilu mnogo više no što biste doznali šećući oko njega i šutajući gume.

Nažalost, kod nas ne postoji način da prema broju šasije saznate u kakvim je sve prometnim incidentima sudjelovao automobil, no od policije ipak možete doznati neke detalje o prošlim i postojećem vlasniku.

Svakako provjerite kakvo je stanje rabljenih automobila na razvijenijim zapadnim tržištima. Stroge kontrole dovele su do toga da na ovakvim tržištima doista više nema prevara i ono što kupujete, doista i dobivate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi