CNN-OV OSVRT

Istra nije nova, nego stara Toskana

30.08.2011 u 07:24

Bionic
Reading

Brendan Francis Newnam, američki spisatelj i radijski voditelj koji je nedavno posjetio Istru, napisao je za CNN da se nikako ne slaže s tvrdnjama da je Istra nova Toskana

'Krajolik ovog sjevernog dijela Hrvatske manje je kultiviran, manje je bogat, a zadnji put kada sam provjerio, renesansa se tamo nije dogodila. Osim toga, Istra je manje poznata imenica od Toskane', napisao je Newnam.


Američki spisatelj smatra da će Istra još neko vrijeme ostati skrivena 'negdje u sredini Europe'.

'Turistički autobusi i autori kuharica s vremenom će početi dolaziti u Istru, ali ta je regija trenutno tako rijetko naseljena da ponekad imam osjećaj da se nalazim u videoigiri u kojoj igrač sam gradi svoju civilizaciju', opisao je Newnam svoje dojmove.

Dotaknuo se i povijesti Istre, ali i cijele Hrvatske. Pojasnio je i da je Istra relativno malo područje koje se može obići u jednome danu. Prema njegovu mišljenju, istarska obala nudi ugodan odmor jer nema prave turističke gužve, a 'ni sladoledi se na prodaju na svakome koraku'. Kaže i da se u zraku osjeća miris mora, a posebno hvali Rovinj.

'No, to nije moj omiljeni dio Istre. I to nije dio na koji ljudi misle kada kažu da je Istra nova Toskana. Oni misle na samo srce poluotoka koji ima oblik srca. Zeleni interijeri puni su iznenađenja kao što su rakija od imele, živopisni zaseoci i Hum, najmanji grad na svijetu', piše Brendan Francis Newnam.

Dakako, tijekom posjeta Istri autor teksta nije propustio kušati nadaleko poznate delicije poput tartufa i maslinova ulja. Upravo za maslinovo ulje Newnam kaže da je drugo najbolje na svijetu, odmah nakon talijanskoga.

'Dok sam sjedio u hladu i jeo posljednje zalogaje svog ukusnog obroka s tartufima, prošlo mi je kroz glavu da je Toskana bila upravo ovakva prije nego što su tamo došli Hollywood, kuharice i horde turista: Toskana prije nego što je bila u centru pažnje i dok nije bila preskupa. Ne, Istra nije nova Toskana, Istra je stara Toskana', zaključio je Brendan Francis Newnam.