ZAUVIJEK VARALICA

Istina je, ako je prevario jednom, opet će

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 01.09.2014 12:12
  • Objavljeno 01.09.2014 u 12:12
muškarac žena poljubac

muškarac žena poljubac

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako je partner varao u prošloj vezi kako bi bio s vama, velike su šanse da će prevariti i vas. To pak znači da vam je veza u tom slučaju u problemima

Istraživanja pokazuju kako su osobe koje su varale u prethodnim vezama znatno sklonije varanju i u novim vezama, piše news.com.au. Znanstvenici sa Sveučilišta u Alabami u novoj studiji istraživali su razine posvećenosti i zadovoljstva među 443 muškarca i žene. Općenito, odnosi koji započinju varanjem bivšeg partnera ili koketiranjem s tuđim partnerom izložene su većem riziku od prekida te je u njima zabilježena manja razina zadovoljstva.

Joshua Foster, vodeći autor studije i profesor na Sveučilištu u Alabami, potvrdio je te zaključke studije te rekao: 'Pojedinci koji su novu vezu započeli varanjem bivšega partnera pokazali su se manje posvećenima, manje zadovoljnima te su znatno manje ulagali u ljubavne odnose.'

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of Research in Personality, a rezultati su pokazali i kako su introvertirane osobe, za razliku od ekstroverata, znatno sklonije prekinuti postojeću vezu zbog novog partnera. Osobe koje su vezu prekinule zbog treće osobe vrlo često imaju nepoželjne osobine ličnosti, poput taštine, arogancije, egoizma i sebičnosti. Foster pak navodi kako ga je iznenadio zaključak da su upravo introvertirane osobe sklonije napustiti partnera zbog druge osobe.

'To je otkriće pomalo začuđujuće, jer prethodna istraživanja sugeriraju kako ljudi skloni varanju imaju pristupačne osobnosti. No mi smo otkrili kako osobe koje varaju imaju sasvim suprotne osobnosti te su društveno pasivni. To bi moglo značiti da ekstrovertirane osobe imaju veći broj pokušaja, možda jednostavno zato što su često okruženi ljudima, no pasivnost navodi da se pređe granica koketiranja', tumači Foster.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!