SPREMNI ZA PUT

Imate viška namirnica u hladnjaku koje trebate što prije potrošiti? Donosimo vam nekoliko ideja

05.08.2019 u 19:19

Bionic
Reading

Pripreme za putovanje poprilično su naporne same po sebi, no prije nego odemo na put bilo bi dobro pogledati i kakva je situacija u hladnjaku

Prije nego što krenete na ljetovanje dobar je savjet nekoliko dana ranije ne gomilati namirnice u hladnjaku te ih svakako što više potrošite.

U svakom slučaju, kako se ne biste dodatno izlagali troškovima, prije odlaska na put pogledajte ima li u hladnjaku iskoristivih namirnica koje biste mogli pripremiti i ponijeti sa sobom, a onih koje su kvarljive trebalo bi se svakako riješiti.

OPASNOST VREBA IZ KUHINJE

Opreza nikad dosta: Ovo su najčešće greške koje činimo prilikom pripreme hrane

Pogledaj galeriju

Evo nekoliko korisnih savjeta:

Zdrave grickalice za put

Ako u hladnjaku imate grožđa, bobičastog voća, cherry rajčica, suhog voća, orašastih plodova ili sjemenki, ponesite ih na put. Stavite ih u plastične kutije, a bobičasto voće ili grožđe možete kratko ubaciti i u zamrzivač da biste dobili zdrav ledeni zalogajčić.

Jaja

Zašto ne biste jaja koja imate u frižideru iskoristili kao ukusan dodatak u sendviču za put ili za prvi dan na odredištu? Možete ih skuhati ili ispeći i ubaciti u sendvič, a mnogi npr. obožavaju ukusne salate s jajima, tunom (ili šunkom) i tjesteninom - samo pripazite da ih ispravno skladištite u putnom hladnjaku.

Povrće i začini

Ostatke povrća poput rajčice ili tikvica možete skuhati u vrlo ukusan umak koji možete zamrznuti i pojesti kao svoj prvi obrok na ljetovanju, a da ne morate odmah juriti u trgovinu. Ako imate bosiljka, možete pripremiti ukusni pesto, sjajan dodatak tjestenini i pizzi. U blender ubacite bosiljak - koji ste prethodno ubacili minutu u vrelu vodu te ga prebacite u posudu s hladnom vodom i ledom kako se ne bi izgubila lijepa zelena boja - pinjole, sir grana padano, češnjak i maslinovo ulje i dobili ste omiljeni pesto genovese. Pesto možete zamrznuti i ponijeti. Osim s tjesteninom, odlično se sljubljuje s panini sendvičima ili tostom. Možete napraviti i jednostavnu juhu od ostataka povrća (ovdje dolaze u obzir najrazličitije vrste povrća - nema strogih pravila). Zamrznite je ili ponesite na put - to će biti više nego sjajno rješenje kad se umorni vratite s puta ili za prvi ručak na ljetovanju.

Jogurt

Pomiješajte ga s nekim voćem, a zatim izlijte smjesu u kalupe za sladoled kako biste imali osvježavajuću poslasticu pri povratku.

Ideja za napitke

Obično na putu podlegnemo iskušenju i popijemo neko gazirano ili preslatko piće. Zašto ne biste limun, naranče ili krastavce iskoristili za home made aromatiziranu vodu koja će vam itekako dobro doći na putu? Narežite ih na tanke ploške i ubacite u vodu - bit ćete oduševljeni osvježavajućim okusom.

Voće

Prije puta potrudite se i ono što imate u frižideru dobro iskoristite. Od banana tako npr. možete napraviti ukusni kruh ili muffine, a komadiće zamrznuti za fine kolače, smoothieje ili sladoled kad se vratite doma. Mlijeko možete također zamrznuti pa ćete kad se vratite doma imati ukusnu ledenu kavu ili popiti šalicu toplog mlijeka s keksima. Kruške ili jabuke isjeckajte i ponesite na put da biste si pripremili doručak sa žitaricama prvo jutro na ljetovanju i da ne biste morali odmah ujutro tražiti pekaru ili trgovinu.