VRIJEDI IH ISPROBATI

Imate iznad 50 godina? Ovi savjeti pomoći će vam da se osjećate mlađe

07.05.2022 u 19:53

Bionic
Reading

Sazrijevanje i starenje neizbježan je životni proces, a kako se nositi s time, stvar je individualne odluke

Dobne granice pomiču se s obzirom na način života suvremenog čovjeka, pa često možemo čuti to da su npr. 50-e nove 40-e. Stoga, iako ste prešli 50 godina, promjenom nekih životnih navika i vi se možete osjećati poletno, dinamično i u top formi.

Za neke su godine doista samo broj, a potvrđuju to i glamurozne glumice, poput Sharon Stone, Julianne Moore, Salme Hayek, Jennifer Lopez ili Julije Roberts, koje plijene poglede u 50-ima i 60-ima.

Biološki sat otkucava, ali ako živimo prema svojim uvjetima i radimo ono što osjećamo kao najbolje za sebe, jedva da ćemo čuti zvuk kazaljki, savjetuju stručnjaci. Primjerice, nekad je bilo strogo određeno što dama u određenoj dobi smije obući, a danas je posve drukčija situacija pa se kaže da stil ne poznaje godine.

Ako imate više od 50 godina i obožavate nositi poderane traperice, majice jarkih boja i starke, onda biste to i trebali nositi, baš onako kako to rade sjedokose ikone stila Carmen Gimeno i Grece Ghanem.

Životni stil pritom igra važnu ulogu. Kako se tijelo i njegove potrebe mijenjaju tijekom godina, važno je prilagoditi mu rutinu da biste se dobro osjećali.

Ovih pet navika učinit će da se osjećate mlađe i dinamičnije:

1. Prehrana

Zdrava prehrana neophodna je u svakoj fazi, ali osobito je važna u drugoj polovici života. S godinama se metabolizam usporava, a potreba za energijom se smanjuje. U skladu s tim treba prilagoditi jelovnik jer trebate manje kalorija, ali više hranjivih tvari poput vitamina. Stoga svom tijelu osigurajte obilje voća, povrća, mahunarki, ribe i orašastih plodova. Također koristite biljna ulja i proizvode od cjelovitih žitarica. Meso je također poželjno konzumirati samo povremeno, a i tada neka bude nemasno. Budući da konzumacija nikotina i alkohola inhibira apsorpciju vitamina i minerala, preporučljivo je izbjegavati ih. I svakako pijte oko 1,5 do dvije litre tekućine u obliku vode ili nezaslađenog čaja svaki dan.

2. Tjelovježba

Uz uravnoteženu prehranu, redovita tjelovježba upotpunjuje zdrav način života. Duge šetnje na svježem zraku dobre su i za vaše tijelo i za vaš um. Uz sportove izdržljivosti, kao što su biciklizam ili trčanje, ne samo da sagorijevate kalorije, već i jačate svoje kosti, što može smanjiti rizik od osteoporoze. Također, kako starimo, skloni smo gubiti više mišićne mase, ali tome se možete suprotstaviti treningom snage. Sport nije samo način mršavljenja: ako u svoj svakodnevni život uključite redovitu tjelovježbu, osjećat ćete se vitalno, što će se pozitivno odraziti na raspoloženje i u konačnici na vaš izgled.

  • +7
Julia Roberts u listopadu ove godine proslavit će 55. rođendan Izvor: Profimedia / Autor: KRISTIN CALLAHAN / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

3. Kvalitetan san

Svatko treba dobar i kvalitetan odmor. Dovoljno sna važno je za zdravlje, ali i ljepotu, jer dok smo ušuškani ispod pokrivača, naše tijelo radi svoj posao: regenerira se. Takozvani beauty sleep pritom nije nikakav mit, već prirodni trik protiv starenja, jer uz dovoljno sna koža ostaje čvršća i elastičnija. Osim toga, premalo sna može dugoročno oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti. Optimalna količina sna za odrasle iznosi od sedam do osam sati noću.

4. Družite se

Ljudi su socijalna bića i društvo drugih im je vrlo bitno. Stoga nemojte zaboraviti na prijatelje, a npr. odlazak u šetnju ili na kavu pozitivno utječe na vaše mentalno zdravlje. Društveni kontakti doista su melem za dušu, a redovito druženje s članovima obitelji ili bliskim prijateljima nije samo zabavno, već vas također održava mladima i u dobroj formi.

SEKS SIMBOL 90-IH

Pokazala svoju otkačenu stranu: Sharon Stone zaustavljala poglede u neobičnoj haljini

Pogledaj galeriju

5. Njega kože

Nikako nemojte zanemariti redovitu njegu kože, ali prilagodite je dobi. Naime starenjem koža gubi volumen i elastičnost, zbog čega je prije svega treba opskrbiti vlagom. Odaberite blagi gel za svakodnevno čišćenje lica. Hijaluronska kiselina je važna komponenta dnevnih i noćnih krema jer omogućuje pohranu vlage u vezivnom tkivu. Dnevna njega također bi trebala imati zaštitni faktor za zaštitu od sunca. Povremeno možete i nježnim pilingom očistiti lice od mrtvih stanica kože. Uz odgovarajuću njegu, osjećat ćete se svježije, bolje i ljepše, a to će svi primijetiti.