UPEČATLJIVA SIMBOLIKA

Imaju li Beyonceine trudničke fotografije dublje značenje?

03.02.2017 u 19:50

Bionic
Reading

Bez obzira na to radilo se o intimnoj simbolici ili promociji za južnoameričko tržište, Beyoncé je na svoj Instagram stavila umjetničke fotografije koje su odmah osvojile svijet. No postoji li stvarno neko dublje značenje?

Časopis Harper's Bazaar pokušao je proniknuti dublje značenje Beyonceinih trudničkih fotografija te razotkriti iz čega su vukle inspiraciju. Oni smatraju kako pjevačica nije slučajno odabrala poze i scenografiju svojih fotografija.

Fotografije je napravio Awol Erizku iz Los Angelesa, a stručnjaci se slažu kako su krcate majčinstvom i religijskim simbolima. Možda nisu 'Da Vincijev kod', no svakako su natjerale mnoge stručnjake na komentar.

'Beyonceine trudničke fotografije imaju mnogo dodirnih točaka s umjetnošću, svjetskom i onom manje poznatom. Teško je procijeniti je li to namjerno, no čini se kako Beyoncé i njezin fotograf znaju povijest umjetnosti', rekao je izvanredni profesor i ravnatelj Odjela za povijest umjetnosti na Njujorškom sveučilištu Dennis Geronimus.


Neke se fotografije povezuju s Gospom od Guadalupe, rimokatoličkom zaštitnicom Meksika, a boje i scenografija upućuju na povlađivanje južnoameričkom tržištu.


No u tim fotografijama ima i renesanse i zanimljivih detalja poput egipatske biste kraljice Nefertiti.

'U pitanju je neočekivan spoj raznih vizualnih tradicija i žanrova, od vjerskih do mitoloških. To njene fotografije čini vrlo upečatljivima. Beyoncé na fotografijama predstavlja ne jednu, već više žena – možda bismo čak mogli reći univerzalnu ženu i majku - Djevicu i Veneru u jednom', zaključuje profesor Dennis Geronimus.