DIZAJN DOSTUPAN SVIMA

Ikea okrenula novu stranicu: Stiže namještaj s dizajnerskim potpisom po povoljnim cijenama

  • Autor: Elma Katana
  • Zadnja izmjena 12.08.2017 11:04
  • Objavljeno 12.08.2017 u 11:04
IKEA gunggung

IKEA gunggung

Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA

Svake se godine s velikim nestrpljenjem iščekuje novi Ikein katalog. No noviteti nisu rezervirani isključivo za novu katalošku sezonu. Najvažnije kolekcije švedskog giganta stizat će na police narednih godina svakih nekoliko mjeseci, počevši od ove jeseni, a riječ je o suradnjama s razvikanim dizajnerskim imenima, od danskog brenda Hay, preko Toma Dixona, modnog dizajnera Virgila Abloha do Bena Gorhama, vlasnika parfemskog niche carstva Byredo

Budući da u Ikei smatraju kako kvaliteta i dizajn trebaju biti pristupačni svima, najavili su brojne dizajnerske suradnje, nešto slično kao što to drugi švedski gigant H&M godinama radi s poznatim dizajnerima poput Kenza, Karla Lagerfelda ili Balmaina što je rezuliralo razgrabljenim kolekcijama ovih odličnih modnih kolaboracija koje su brzinom munje nestajale s polica ovog omiljenog high street brenda.

  • +22
  • +19

Ikea

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea

Ikea je tako najavila čak 20 novih dizajnerskih suradnji, a prema tom planu će se do 2020. godine umjesto 1-2 kolekcije, u sljedećim godinama na tržište izbacivati do deset novih kolekcija.

Još prije dvije godine, novi voditelj dizajna najpoznatijeg svjetskog proizvođača namještaja, švedske Ikee, Marcus Engman, najavio je velike promjene u poslovanju Ikee, naglasivši kako žele vratiti element iznenađenja.

Jedan od planova je i izbacivanje više manjih, limitiranih kolekcija u suradnji sa svjetski poznatim dizajnerskim imenima.

Evo što možemo očekivati iz Ikee:

Kolekcija Ypperlig

Iza ove uzbudljive kolaboracije poznatog danskog brenda Hay i Ikee, stoji ova poznata kompanija koja je sinonim za upečatljiv dizajn i vrhunsku kvalitetu po najpovoljnim cijenama. Utemeljitelji Mette i Rolf oduvijek su se brinuli o promicanju mladih talenata, ali i suradnji s etabliranim imenima iz svijeta dizajna. Dizajnerski tim Hay u suradnji s Ikeom i Marcusom Engmanom, osmislio je kolekciju u kojoj se nalazi 65 lijepih dizajnerskih komada namještaja koji će zasigurno oduševiti ljubitelje skandinavskog minimalizma. Kolekcija Ypperlig, koja se očekuje u listopadu 2017., sastojat će se od proizvoda poput kauča ili stolaca, pa do keramike i jastuka.

Parfemi Byredo za Ikeu

Suradnja između Ikee i Bena Gorhama, osnivača švedskog brenda parfema marke Byredo, iščekuje se s velikim zanimanjem budući da na jedan nov način donosi mirise u svaki dom.  Kreativno i prepoznatljivo, ovaj brend spaja Gorhamovu kreativnost s njegovim posebnim pristupom mirisima. 'Koristimo miris kao formu komunikacije te unosimo različite emocije u domove', kaže ovaj kreativac koji stoji iza ovog megauspješnog brenda.

  • +7
  • +4

Suradnja Ikee i dizajnera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea

Kolekcija Spänst

Američki modni dizajner Chris Stamp iz STAMPD-a i IKEA udružili su snage u zajedničkom projektu za originalne komade namještaja koji služe za pohranjivanje odjeće i različitog accessoriea. STAMPD je poznat po svojoj čistoj, minimalističkojj i jednobojnoj estetici, koja se odlično uklapa u prepoznatljivi skandinavski dizajn. 'Moda i namještaj su različiti, ali kreativni proces je sličan. Morate biti potpuno u tome, biti inspirirani te moći nadahnuti ljude oko sebe. Bilo da dizajnirate hoodie ili policu za cipele, je da dobijete točne detalje', priča Stamp. Kolekcija Spänst bit će dostupna u ograničenoj količini počevši od svibnja 2018. godine.

Kolekcija Industriell

Na koji način zadržati kvalitetu ručno izrađenih predmeta kad se proizvode masovno? Traženje odgovora na ovo pitanje rezultiralo je suradnjom između Ikee i Pieta Heina Eeka. 'Kada radite zajedno, radi se o kreativnom procesuučite jedni od drugih. Zato ima smisla nastaviti sa ovakvim suradnjama', rekao je Engman. Kolekcija Industriell stiže u travnju 2018. godine.

Virgil Abloh

Mladi dizajner napravio je pravu revoluciju sa svojim redizajnom legendarne plave Frakta torbe koju s nestrpljenjem iščekujemo. 'Moj je zadatak napraviti nešto provokativno', kazao je tad Abloh te predstavio novu Frakta torbu, ovog puta napravljenu od kartona s velikim bijelim slovima na kojima piše 'sculpture'. Prototip torbe obljepljen je crvenim ljepljivim trakama. Bivši kreativni direktor modne linije Kanye Westa, nastavlja suradnju sa švedskim gigantom. Njegova će kolekcija namještaja izaći 2019. godine. Ni ne sumnjamo da će njegov dizajn namještaja biti i više nego uspješan.

Kauč Delaktig Toma Dixona

Kad je iz Ikee stigla najava o planovima za suradnju s britanskim dizajnerom Tomom Dixonom, ljubitelje njegovog osebujnog dizajna to je silno razveselilo. Radi se o multifunkcionalnom komadu namještaja koji može doživjeti najrazličitije transformacije tijekom svog uporabnog vijeka. Izrađen od ekstrudiranog aluminijskog okvira i drvene letvice, proizvod se može postaviti i sastaviti u različitim oblicima i veličinama, pri čemu potrošač može lako pomicati i učvrstiti ruke i naslone kako bi stvorio kauč koji odgovara njegovim specifičnim zahtjevima. Ovaj revolucionarni kauč očekujemo u veljači 2018.

VJEČNI BESTSELLER

Polica Billy - Ikein najprodavaniji proizvod

Svake godine oko 4.5 milijuna polica Billy proizvede se u malom švedskom mjestu Kattilstorp. Ova polica je ujedno i najstariji Ikein proizvod koji se još uvijek proizvodi i nalazi u njihovom asortimanu. Počevši još od 1978. godine svake tri sekunde s proizvodne trake u tom gradiću izađe jedna polica koja svoju veliku popularnost duguje multifunkcionalnosti i mogućnosti slaganja u najrazličitije varijante.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi