ZA BOLJI VID

Igra na otvorenom štiti od kratkovidnosti

03.05.2013 u 12:49

Bionic
Reading

Evo još jednog razloga zašto bi djeca trebala više vremena provoditi na otvorenom

Djeca koja provode više vremena igrajući se na otvorenom manje će vjerojatno patiti od kratkovidnosti, pokazuju rezultati dvije nove studije u kojima se tvrdi da dnevna svjetlost ima važnu ulogu u sprečavanju bolesti, piše Daily Mail.

Neki stručnjaci vjeruju da razina dopamina u mozgu igra ključnu ulogu. Naime, visoka razina dopamina u očnoj jabučici povezana je s manjim rizikom obolijevanja od kratkovidnosti.

U djetinjstvu je moguće kratkovidnost ispraviti, ali je miopija također povezana s razvojem teških oblika poremećaja oka u odrasloj dobi, što povećava rizik od glaukoma i ljuštenja retine.

Iako je kratkovidnost često nasljedna, znanstvenici sada procjenjuju faktore u okolišu kako bi objasnili zašto je kratkovidnost u porastu u nekim populacijama. Primjerice, od 1970. godine kratkovidnost je u Sjedinjenim Državama porasla za 65 posto.

Istraživanja pokazuju da izloženost danjem svjetlu pomaže u zaštiti djece od miopije te stručnjaci savjetuju roditeljima da bi trebali ohrabrivati djecu da što više vremena provode igrajući se na otvorenom.

Studije su objavljene u časopisu Ophthalmology.