DR. MARTENS

I nakon 59 godina na modnoj sceni ove kultne čizme ne silaze s listi najpoželjnije obuće

24.09.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Čizme Dr. Martensa, popularno zvane marte, hit su među mladima i svima onima koji se osjećaju mlado već punih 59 godina, a posljednjih sezona ponovno su zasjale pod svjetlom reflektora

Samo u Velikoj Britaniji svakoga mjeseca preko 12 tisuća ljudi putem weba pretražuje termin 'Dr Martens čizme', a prema podacima Google Trendova pretraga za kultnim martama standardno se povećava za vrijeme zimskih mjeseci.

Nekad zaštitni znak subkultura, legendarne marte s modne scene zapravo nikad nisu ni nestale, a zahvaljujući prepoznatljivom dizajnu i izdržljivosti smatraju se vječnim klasikom u svijetu obuće s čijom kupovinom nikada nećete pogriješiti.

Slavna dame u 'martama' Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID

Posljednjih sezona svjedočimo velikoj popularnosti takozvanih combat čizmi i modela bajkerske siluete koje, po mnogim značajkama, pariraju kultnim martama, a prepoznatljiv izgled ovih legendarnih čizmi brojnim dizajnerima i high street brendovima predstavlja veliku inspiraciju, o čemu dovoljno svjedoči i aktualna jesenska ponuda na policama trgovina.

Kao najveća slavna zaljubljenica u marte pokazala se 'it' djevojka današnjice Gigi Hadid koja ih često ističe u ležernim dnevnim kombinacijama, a iako smo ih najčešće navikli viđati u kombinaciji s basic odjevnim komadima, posljednjih sezona brojne su dame dokazuju kako marte mogu podjednako dobro izgledati u paru s naizgled nespojivim komadima poput ženstvenih haljina i suknji.

Osim u klasičnom crnom izdanju, čizme Dr. martens danas dolaze u raznim varijantama prilagođavajući se različitim zahtjevima kupaca po pitanju visine, materijala, boje ili uzoraka.