ISKORISTITE USKRS ZA OPUŠTANJE

Hrvatske wellness oaze

15.03.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Uskrsni vikend savršena je prilika da na kraćem putovanju zaboravite zimske traume i osvježeni dočekate toplije proljetne dane. A možete li zamisliti bolje opuštanje od posjeta nekoj od wellness oaza koje se u posljednje vrijeme otvaraju u svim dijelovima Hrvatske?

Wellness turizam odavno je nadrastao obično kupanje u bazenima i uživanja u sauni. To je sad pravi odmor iz snova čija ponuda sadrži, uz zdravu hranu, nove metode masaža, aromaterapija s autohtonim eteričnim uljima i ekstraktima domaćeg ljekovitog bilja, terapije inspirirane egzotičnim kulturama, ali i perverzije poput masaža čokoladom te tretmana kavijarom i tartufima.

Spa & Golf Resort Sveti Martin na Muri

Zanimljivo je da se, osim na obali, ekspanzija centara za zdrav odmor događa i u unutrašnjosti, a najveći projekt i investiciju u kontinentalnom turizmu predstavlja luksuzni Spa & Golf Resort Sveti Martin otvoren u Međimurju u prvoj polovici prošle godine. Uz golf terene i mnoge druge sportske sadržaje, Sveti Martin ponosi se wellness centrom na 1.800 četvornih metara u kojem se može uživati u saunama, kupkama, jacuzziju, masažama i različitim kozmetičkim tretmanima. Termalna voda u Toplicama Sveti Martin ima bogata balneološka svojstva vezana uz mineralizaciju, jod, fluor i temperaturu, što je čini izrazito ljekovitom.

Na Kvarneru najveći spa u Europi

Najveći wellness centar, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi, prošle je godine otvoren u Novom Vinodolskom. Na više od 10.000 kvadrata zatvorenog i 3.500 kvadrata otvorenog prostora Novi Spa Resort kroz personalizirane lifestyle programe, rituale i pojedinačne tretmane spaja elemente mediteranskog podneblja s egzotičnim dalekoistočnim tradicijama. Velik broj privatnih tematskih Spa Suiteova pravi je izazov za sve wellness obožavatelje željne luksuza i posebne pažnje. Gosti mogu birati između unutrašnjih i vanjskih talasso bazena i zone raznih tretmana s dvadesetak soba. Tu je i svijet sauna s različitim parnim i suhim kupkama, hladnim bazenom te autentičnim terapeutima za hamam (tursku kupelj), tajlanske ili ajurveda tretmane.

Wellness raj u Novom Vinodolskom

U obližnjoj Opatiji, gdje tradicija lječilišnog turizma potječe još iz 19. stoljeća, novost je spa-centar Five Elements Ambasador, tematski posvećena vodi. Luksuzni wellness sadržaji prostiru se na površini od 1.300 četvornih metara, a jedna je od posebnosti ovog wellness centra je tzv. rasul, odnosno parna kupelj za ljekovite tretmane nastala na korijenima egipatske tradicije higijene tijela i duha.

U opatijskom hotelu Mozart nalazi se Cosmetic Studio Mozart koji, osim finske i turske saune, jedini u Hrvatskoj ima i japansku saunu.

Nagrada splitskom Lavu

Le Meridien Lav u Splitu 2009. postigao je izvanredan uspjeh osvojivši prestižno priznanje World Travel Awards za Vodeći hrvatski Spa hotel. Nagrađeni centar otvoren je na površini od 3.000 kvadrata pod imenom Diocletian Spa i ima osam soba za tretmane, unutarnje i vanjske bazene, odvojenu saunu za muškarce i žene, parnu kupelj, rimsku saunu, rimsku parnu kupelj, zonu za relaksaciju te hladni bazen, whirlpool, finsku saunu, aroma grotto, sobe za meditaciju i masažu, vodeni krevet i teretanu.

Na dubrovačkom području prepoznat je Radisson Blu Resort & Spa, u Vrtovima sunca u Orašcu, koji su čitatelji portala TripAdvisor svrstali na peto mjesto u top 10 spa hotela za ovu godinu. Njihov spa centar nosi ime Anne Semonin, pariške majstorice za njegu kože koja je osmislila tri vrste osvježavajućih tretmana dostupnih samo ovdje. Poznati wellness centri nalaze se i u dubrovačkim hotelima Uvala, President, Palace, Excelsior, Grand Villa Argentina te Valamar Lacroma Resortu na Babinom kuku.

Među većim wellness centrima u Hrvatskoj svakako je onaj u sklopu šibenskog hotelskog kompleksa Solaris. Čini ga šest grijanih bazena, od kojih su dva s morskom vodom temperature 28 Celzijevih stupnjeva. Unutrašnji bazeni sa slatkom vodom i podvodnim masažama imaju temperaturu od 30 stupnjeva te, između ostalog, pružaju mogućnosti masaže putem podvodnih gejzira, protustrujno plivanje te slapove.

U Istri jedini wellness otok

Dio sadržaja istarskog Wellness otoka

Ipak, Istra je jedini dio Hrvatske koja je wellnessu, uz sadržaje u gotovo svim hotelima, posvetila i čitav otok. Wellness centar hotela Istra, jedan među najvećim i najbolje opremljenim centrima u Hrvatskoj, površine 1.650 četvornih metara, smješten je na otoku Sv. Andrija, udaljenom tek desetak minuta vožnje brodom od Rovinja. Wellness otok je osmišljen na temu Mediterana i nudi odmor u autentičnom mediteranskom vrtu, izuzetno udobnom i prirodnom ambijentu s modernim interijerom i najsuvremenijom opremom. Ideja Wellness otoka temelji se na blagodatima mediteranskog bilja, supstanci mora i blage rovinjske mikroklime.

U istarske posebnosti spada i novouređeni porečki hotel Palazzo koji vrhunski spa tretman upotpunjuje jedinstvenim tretmanima za lice kavijarom, tartufima i vinom.

U umaškoj wellness ponudi sadržana je filozofija kvalitetnog načina življenja, koja uključuje poseban buffet kutak sa zdravim namirnicama, pogled na pučinu i miris svježine. Hotel Sol Coral ima egzotične ljekovite tretmane i masaže prema drevnim istočnjačkim tehnikama, dok hotel Sol Umag nudi atraktivni whirlpool, tematske saune i beauty masaže u otmjenom, opuštajućem wellness centru Istrian Relax Villageu