CENTAR ZA PROMICANJE ZDRAVLJA

Hrvatska kreće u ozbiljnu borbu protiv debljine

04.06.2014 u 18:11

Bionic
Reading

Debljina, nezdrava prehrana i nekretanje uzrokuju čitav niz bolesti koje su glavni uzročnici smrti. Upravo zbog toga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je Centar za promicanje zdravlja kojemu je glavni cilj preventivno djelovanje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokreće Centar za promicanje zdravlja Živjeti zdravo. Ciljevi su centra zaustaviti trend rasta stope oboljenja i smrtnosti od najčešćih bolesti današnjice poput kardiovaskularnih bolesti promicanjem pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, uz očuvanje mentalnog i spolnog zdravlja.

Centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost otvoren je danas, a do kraja godine bit će otvorena i preostala dva centra – Centar za mentalno zdravlje te Centar za spolno zdravlje. 'U iduće dvije godine željeli bismo osnovati 21 Centar za promicanje zdravlja, pri svakom županijskom Zavodu za javno zdravstvo', najavila je dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za prevenciju debljine pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Istaknula je kako se ideja o Centru za promicanje zdravlja rodila još 2002., a sada je sazrela i za konkretnu realizaciju: 'Ulaganjem u zdravlje dobivamo radno aktivnog čovjeka. Katkada treba razmišljati i o tom gospodarskom aspektu zdravlja.' Sanja Musić Milanović napomenula je kako se u korijenu najčešćih bolesti današnjice nalaze debljina, nekretanje te nezdrava prehrana: 'Tjelesna neaktivnost u podlozi je tri od pet vodećih bolesti današnjice, a prehrana, pušenje i alkohol u podlozi su čak četiri od pet vodećih bolesti današnjice… Djelujući na debljinu, djelujemo na sve današnje bolesti.'

Naglasila je i kako je problem debljine u Hrvatskoj u porastu: 'Iako još uvijek traje istraživanje, možemo donekle predvidjeti da u Hrvatskoj čak 30 posto stanovništva ima problem s debljinom. Riječ je o problemu koji rapidno raste.' Dodala je i kako je u pogledu debljine najlošija situacija u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj.

Otvaranje Centra podržali su i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. 'Naglašavajući važnost prevencije i postojanje centara diljem Hrvatske koji promoviraju preventivno zdravstveno djelovanje, ministar Ostojić istaknuo je: 'Bit će sjajno biti ministar zdravlja za 20 godina ako ovaj projekt zaživi.'

Centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost u iduće četiri godine pokušat će ostvariti da barem 33 posto odraslog stanovništva postane tjelesno aktivno uz povećanje na 50 posto. Cilj je i da se u sve osnovne i srednje škole u prehranu uvrste preporučeni proizvodi (školske kuhinje, kantine, prodajni automati), ali i svakodnevno 10-minutno vježbanje, kao i poligoni za vježbanje gdje nema sportske dvorane. Usto, želja je da se zdrava prehrana uvede i u većinu hrvatskih tvrtaka.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo naglašavaju kako ovi specifični izazovi zahtijevaju i posebne programe. Upravo zato u Centru će se provoditi individualna i grupna savjetovanja. Svi su programi besplatni i prilagođeni osobama oštećena sluha i vida te gluhoslijepim osobama, kao i osobama s tjelesnim invaliditetom. Stručni tim sastavljen je od liječnika, nutricionista, kineziologa i psihologa.

Individualna savjetovanja građanima će biti dostupna od ponedjeljka do petka od 13 do 15 sati u prostorijama Centra za promicanje zdravlja Živjeti zdravo, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Zagreb, Rockefellerova 12.