DOBAR TEK, VID, MIRIS…

Hrana se uživa svim osjetilima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.01.2010 21:06
  • Objavljeno 09.01.2010 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ponajprije jezikom i sitnim kvržicama na njemu, ali čak 80 posto nosom, kao i svim ostalim osjetilima koja imamo

Istraživanja su pokazala da boja igra također ulogu u našem odnosu prema hrani, pa stoga i očima uživamo u jedenju. Ukoliko pak neka namjernica ima karakterističan zvuk, nekima je dovoljno da je požele čim čuju hrskanje ili neki sličan zvuk koji ih automatski asocira na tu hranu. Drugim riječima, i sluh upotrebljavamo pri uživanju u hrani. Na hrapavoj koži jezika nalaze se sitne kvržice ispunjene osjetilnim pupoljcima kojima prepoznajemo razliku između slatkog, slanog, gorkog ili ljutog, no tek uz sva ostala osjetila uživano u potpunom okusu nekog jela.

Probate li cimet začepljena nosa, pomislit ćete da jedete neki ljutkasti začin, a ne začin koji se najčešće dodaje slasticama. Uvriježeno je mišljenje da čovjek najviše okusa prepoznaje jezikom, no posljednja su istraživanja pokazala da nos prije jezika osjeti i prepozna oko 80 posto hrane. Ukratko, u hrani se uživa svim osjetilima.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi