PAMET U GLAVU

Hrana koja čini čuda za vaš mozak

03.11.2016 u 07:02

Bionic
Reading

Svaka hrana sadrži tvari koje nekako utječu na naše tijelo – neke nam jednostavno daju potrebnu energiju, dok druge pojačavaju rad nekih organa. Nema razloga da u svoju prehranu ne dodate namirnice koje su dobre za memoriju

Trešnje

Trešnje su prirodni desert i štite mozak od otrova. Trešnje također sadrže antioksidante koji smanjuju upale i moguću štetu u mozgu.

Šipak (nar)

Nar mozgu pruža antioksidante i tako mu pojačava opće zdravlje. Istraživanje na životinjama s Alzheimerovom bolešću ukazuje na to kako nar pomaže u takvim slučajevima. Nar je također dobar i za bubrege i jetra, imunološki sustav, te šećer u krvi.


Kadulja

Iako vjerojatno i ne razmišljate o njima izvan domene okusa, razni začini poput kadulje imaju i utjecaj na naš organizam. Kadulja pomaže pri zaštiti mozga od bolesti, te olakšavanja simptoma menopauze i PMS-a. Kaduljino ulje čak navodno štiti sam DNK od štete i pomaže pri njezinom popravljanju.

Borovnica

Borovnica štiti mozak, te pomaže pri njegovom popravljanju, pogotovo kad je u pitanju zaboravnost koja dolazi s godinama. Flavonoidi i salicilna kiselina štite mozak od štete i nastanka naslaga u moždanim arterijama, te povećavaju lučenje kemijskih spojeva koji nam pružaju osjećaj zadovoljstva.


Borovnice štite mozak

Celer

Celer i njegove sjemenke sadrže više od 20 protuupalnih spojeva. Takvi spojevi pomažu kod upala koje s godinama postaju sve češće a koje su dio uzroka zaboravljivosti i zbunjenosti.

Kari

Kao i u slučaju kadulje, kari nije samo smjesa začina koja je sjajna za okus hrane, već je dobra i za mozak. Kurkuma odlično je oružje u borbi protiv upala.

Čaj

Crni, zeleni i bijeli čaj sadrže razne spojeve koji pomažu u borbi protiv upala. Bogati su i antioksidantima poput katehina koji održavaju zdravlje mozga. Zeleni čaj navodno pomaže u smanjivanju gubitka neurona kod Parkinsonove bolesti.

Vlakna

Vlakna su primarno dobra za želučano zdravlje jer pomažu pri uklanjanju otrova i loših bakterija iz tijela. Vlakna su također dobra i za šećer u krvi, a najbolji izvor vlakana su mahunarke.

Grah

Grah ima veliku količinu vitamina B6 i folne kiseline – dva sastojka koji pomažu pri snižavanju razina homocisteina čija visoka koncentracija radi staničnu štetu u našem tijelu. Najbolji su crni i grah mahunar. Osim spomenutog, grah ima visoke količine vitamina B koji pomaže pri stvaranju energije, te ojačavanju moždanih stanica i njihovog rada.

Jabuke

Jabuke spuštaju razinu kolesterola i pomažu pri održavanju zdravlja mozga. Jabučni ocat tako smanjuje šansu moždanog udara.


Đumbir

Đumbir pomaže u prevenciji upala na mozgu. To svojstvo proizlazi iz gingerola koji je također dobar za reumu. Đumbir također štiti i od slobodnih radikala koji rade štetu u ljudskom organizmu.

Zdrave masnoće

Omega-6 i omega-3 masnoće, za razliku od onih u prženoj hrani, te onima iz margarina i prerađene hrane, održavaju rastezljivost opni moždanih stanica što pomaže u radu mozga. Najbolji izvori tih masnoća su sjemenke lana, orasi, te neke vrste alga i riba (divlji losos).

Orasi

Orasi su, kao što smo rekli, puni Omega-3 masnoća. Toliko su učinkoviti u zaštiti mozga od štete da samo 30 do 50 grama dnevno znatno poboljšava memoriju i rad mozga. Orasi također pomažu kod smanjivanja stresa.

Špinat

Špinat je, baš kako Popaj to pokazuje, dobar za mišiće, no također pomaže i pri sprječavanju štete na mozgu. Polifenoli u špinatu smanjuju štetu oksidativnog stresa koji rezultira štetom u ljudskom organizmu. Špinat nije jedini koji je dobar za zdravlje – sva zelena povrća pomažu pri zaštiti od štete.

Masline

Masline su odličan izvor mononezasićenih masnoća i vitamina E. Te masnoće imaju ulogu u održavanju membrana moždanih stanica.


Ružmarin

Ružmarin je ukusan začin, no pomaže i pri boljem održavanju memorije jer pojačava dovod krvi u mozak. Ružmarin tako poboljšava i koncentraciju. Znanstvenici se čak nadaju kako će ružmarin imati ulogu u terapiji i prevenciji upala koje dovode do moždanog udara.

Rajčice

Likopen je crveni pigment u rajčici koji je moćan antioksidant. Da biste dobili najbolje od rajčice, trebate ih termički obraditi.

Grožđe

Grožđe sadrži kemijski spoj reservatrol koji pomaže pri suzbijanju stresa, štete i upale. Zahvaljujući tome, grožđe ima i dobar utjecaj na mozak, štiti nas od srčanog i moždanog udara, te usporava loše posljedice starenja.

Kava

Kava je sjajna za mozak. Pojačava koncentraciju i budnost, daje nam polet i smanjuje šansu Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Postoji istraživanje koje ukazuje da kava pruža zaštitu od upala koje su povezane s bolestima mozga.

Luk

Luk smanjuje kolesterol i krvni pritisak što smanjuje šansu srčanog i moždanog udara. Češnjak i luk sadrže spojeve koji su dobri u borbi protiv upala i smanjivanju njihovih simptoma.