VJEČNO PITANJE

Hoće li se maslac pokvariti ako ga držimo izvan hladnjaka

06.04.2017 u 10:43

Bionic
Reading

Nema ništa gore od toga kada krenete raditi kolač i shvatite da niste na vrijeme iz hladnjaka izvadili maslac koji je tvrd kao kamen te tada cijeli proces morate zaustaviti i čekati da maslac omekša. Ponekad biste najradije maslac držali na radnoj ploči jer ga je lakše namazati na kruh, no niste posve sigurni koliko je to pametna ideja. Evo odgovora na pitanje smijete li maslac držati na sobnoj temperaturi ili mu je mjesto u hladnjaku

Jedna od najvećih kulinarskih misterija tiče se maslaca, a glasi – treba li se maslac držati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi? Dok neki negoduju na pomisao o rastopljenom maslacu koji stoji na kuhinjskoj radnoj ploči, a neki pak tvrde kako ne postoji ništa gore od hladnog, tvrdog maslaca izvađenog iz hladnjaka.

Zbunjujuće je to pitanje s još kompliciranijim odgovorom. Istina je da nećete pogriješiti ostavite li maslac izvan hladnjaka, no postoje neka pravila koja treba uzeti u obzir.

 

Iako je riječ o mliječnom proizvodu, sastav maslaca uglavnom su masti što znači da je otporniji na bakterije. Zasoljeni maslac još je manje sklon bakterijama od nezasoljenog zahvaljujući natriju pa i rok trajanja ovisi o vrsti maslaca koji kupujete.

Prema tvrdnjama Johna Bruhna, stručnjaka za mliječne proizvode sa Sveučilišta u Kaliforniji 'dodatak soli koju sadrži zasoljeni maslac sprječava rast bakterija koje uzrokuju kvarenje'. Proces kvarenja maslaca koji se obično proizvodi od pasteriziranog mlijeka (što dodatno produžuje rok trajanja) stoga se događa mnogo sporije nego kod nefermentiranih mliječnih proizvoda kao što je mlijeko. 'Kupovni zasoljeni maslac rijetko će se pokvariti, čak i ako ga ostavite da stoji izvan hladnjaka', dodaje John Bruhn

Želite li maslac držati izvan hladnjaka kako biste ga lakše razmazali, prvo i najvažnije pravilo jest to da ga držite u posebnoj posudici za maslac ili sličnoj hermetičkoj posudi. Na taj način ćete spriječiti njegov dodir sa zrakom koji ubrzava kvarenje hrane.

Držite li zasoljeni maslac u odgovarajućoj posudi na sobnoj temperaturi, on može trajati otprilike dva tjedna. Dosegne li temperatura u kuhinji iznad 20°C, najbolje bi bilo da ga preselite u hladnjak, a nezasoljeni maslac uvijek se preporučuje držati u hladnjaku.