STATUSNI SIMBOL

HDZ-ovka Mađerić prošetala torbicu Louis Vuitton u Saboru

03.03.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Na saborskoj sjednici na kojoj se raspravljalo o godišnjem izvješću Hrvatske narodne banke za 2014., HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić pojavila se s uočljivim statusnim simbolom, dizajnerskom torbicom Louis Vuitton

Da su neke žene slabe na torbice, opće je poznato, a iznimke nisu ni hrvatske političarke koje, u nekim slučajevima, za torbicu s potpisom spremno izdvajaju cijelu svoju, za prosječnog Hrvata, poveću mjesečnu plaću.

HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić crnu suknju i tamnozeleni sako od baršuna odlučila je upotpuniti jednom od prepoznatljivih torbica, kultnim modelom Speedy luksuzne pariške modne kuće Louis Vuitton koji je dizajniran tridesetih godina prošlog stoljeća.

Manja torba Speedy kakvu Mađerić nosi košta oko 5.500 kuna i jedan je od jeftinijih modela luksuznog modnog brenda, čija je ljubiteljica i njezina kolegica iz saborskih klupa, HDZ-ova zastupnica i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Ona pak ima zavidnu kolekciju brendiranih torba, od statusnog simbola Celine čija cijena prelazi 16.000 kuna, ili prosječne tri hrvatske plaće, pa do poveće torbe Louisa Vuittona čija cijena iznosi oko 10.000 kuna.

Je li riječ o originalima ili pak kopijama, ne možemo znati, no naše političarke sigurno su upućene u to da je nošenje lažnjaka kazneno djelo kojim se krši čak šest zakona o intelektualnom vlasništvu. Iako su novčane ili zatvorske kazne predviđene i za one koji nose krivotvorine, a ne samo za one koji ih proizvode i distribuiraju to se uglavnom u praksi ne primjenjuje, no jasno je kakvu poruku političarke koje nose lažnjake time šalju u javnost.

Poznato je kako brendiranim torbama svojedobno nije mogla odoljeti ni bivša premijerka Jadranka Kosor koja se našla na skliskom terenu kad se pojavila s vjernim kopijama Fendi, a kasnije i Pradine torbe. Njezinim stopama nekoliko godina kasnije krenula je i bivša ministrica Milanka Opačić, koja je upravljala resorom socijalno najugroženijih, a svoje je odjevne kombinacije podizala Diorovim lažnjakom koji je, po vlastitu priznanju, platila 400 kuna.