NAGRADNJAČA

Freixenet – čarolija u mjehurićima

30.12.2011 u 08:04

Bionic
Reading

Bliži se vrijeme blagdana i slavlja, a u skladu s tim, tportal.hr i Vivat fina vina su za svoje čitatelje pripremili nagrade s kojima će novogodišnja noć biti još luđa i nezaboravnija - tijekom sljedeća dva tjedna poklanjat ćemo vam Freixenet boce pjenušaca!

Freixenet je vodeći svjetski proizvođač pjenušaca rađenih klasičnom ili tradicionalnom metodom vrenja u boci, u osnovi jednakoj tzv. šampanjskoj metodi. Podrumi Freixeneta nalaze se u Španjolskoj, 40-tak kilometara jugozapadno od Barcelone, u poznatoj vinskoj pokrajini Penedes. U gradiću Sant Sadurni d Anoia postoji duga tradicija proizvodnje pjenušaca, ovdje nazivanih 'Cava' (podrum).

Proizvodnja grožđa i vina strogo je regulirana pravilima i nadzirana od strane institucije koja brine o visokim standardima proizvodnje cava. Zahvaljujući velikim područjima pod vinogradima te kvalitetnom grožđu uzgajanom uz mnogo sunca, cijena i kvaliteta ovdašnjih pjenušaca visoko se cijeni širom svijeta. Freixenet kao najveći proizvođač, s vrlo dugom tradicijom (ove godine obilježava 150 godina postojanja, od 1861. godine) dominira ovim područjem i gradom. Kako je višemjesečno, a u slučajevima nekih posebno kvalitetnih Freixenetovih pjenušaca, i višegodišnje odležavanje i zrenje duboko u podzemnim podrumima, vrlo važno u proizvodnji, u svakom trenutku pod zgradama Freixeneta leži oko 100 milijuna boca, koliko iznosi i godišnja prodaja u oko 150 zemalja širom svijeta.

Freixenet pjenušci u većini nastaju iz tri autohtone sorte, Xarello, Parellada i Macabeo od kojih svaka sorta svojim karakteristikama pridonosi konačnoj, vrlo privlačnoj kombinaciji kojom je Freixenet osvojio potrošače širom svijeta. Klasičan brut, Cordon Negro i polusuha Carta Nevada najpopularniji su pjenušci Freixeneta, uz vrlo privlačan rose Cordon Rosado. Pružaju vrlo dobru kvalitetu uz pristupačnu cijenu, pa su odlično rješenje za aperitive osobito u prilikama kada treba potočiti veći broj čaša. Prvu slijedeću stepenicu čine ekstra suhi brut Vintage i brut Barocco Reserva, a zatim slijede relativno novi pjenušci Elyssia Grand Cuvee i Pinot noir rose, nagrađivani visokim naslovima i ocjenama relevantnih vinskih kritičara. Freixenet je posebno ponosan na svoje limitirane perjanice podruma, elegantnu Reservu Real, proizvedenu u stilu velikih francuskih cuveea te DS Cuvee Grand Reserva odležavanu u podrumu najmanje tri godine.

Važno je spomenuti kako i najkvalitetniji Freixenetovi pjenušci konkuriraju ostatku svijeta izuzetno povoljnim cijenama pa predstavljaju zanimljiv, pouzdan i privlačan izbor u mnogim prilikama. Freixenet pjenušce u Hrvatskoj uvoze i distribuiraju www.vivat-finavina.hr

Dobitnik prvog kruga je Milutin Tepavac
Dobitnik drugog kruga je Dražen Stolar
Dobitnik trećeg kruga je Hrvoje Bogadi
Dobitnik četvrtog kruga je Nenad Dalić
Dobitnik petog kruga je Lovro Marušić
Dobitnik šestog kruga je Zlatko Petrović
Dobitnik sedmog kruga je Vedran Šimunović.


Sharon Stone i Antonio Banderas u Freixenet reklami