RECEPT

Francuske sirne okruglice

27.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Kruh se jede u cijelome svijetu, a raznolike su vrste i načini pripreme: na Sardiniji se rade tanke hruskave lepinje, u Švicarskoj voćni kruh, a u Francuskoj, između ostalog, mirisne pogačice sa sirom i pršutom

1.Uklonimo masnoću s pršuta, a šareni dio sitno nasjeckamo. Skinemo koru sira i krupno naribamo. Pomiješamo s pršutom i majčinom dušicom.

2.Zakuhamo 150 ml vode s maslacem i velikim prstohvatom soli. Odjednom dodamo brašno i grijemo dok ne dobijemo okruglicu tijesta, a na dnu posude nastane svijetao talog.

3.Tijesto stavimo u zdjelu i dodamo jaja. Tijesto je savršeno ako se sjaji i ako se na kuhači kojom miješamo stvore dugi 'končići' kada njome prolazimo kroz tijesto.

4.Prethodno zagrijemo pećnicu. Namastimo lim. Smjesu pršuta i sira dodamo tijestu. Velikom žlicom stavimo u lim 16 hrpica tijesta i premažemo ih žumancem. U mužaru grubo usitnimo zrna papra i pospemo okruglice. Pečemo 20 do 25 minuta na 210 ˚C (sredina, ventilacijska pećnica nije preporučljiva). Prvih 20 minuta ne otvaramo pećnicu, inače će se pecivo slegnuti.

Priprema: 35 min.
Pečenje: 25 min.
Po komadu: oko 110 kcal

Za 16 komada:

40 g pršuta u tankim kriškama
100 g tvrdoga ovčjeg sira (ili kozjega)
1 žlica svježe nasjeckane majčine dušice
65 g maslaca
1 prstohvat soli
150 g pšeničnoga brašna T-550
4 jaja + 1 žumance
zrna papra za posipanje
masnoća za lim

Izvor: 'Kruh i peciva' autorice Kristiane Muller-Urban u izdanju Mozaik Knjige