#DOBREPRIČE

[FOTO] Upoznajte simpatičnog heavy metalca Vinka Golembiowskog, riječkog bubnjara koji veze genijalne goblene i popularizira zaboravljeni ručni rad

27.02.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Sjećate li se bakinih goblena u zlatnim okvirima te s motivima cvijeća, mrtve prirode, životinja? Njihovo vrijeme nije prošlo i većina stvari koje smo 'protjerali' iz domova vraćaju se u naše živote. Tako danas imamo moderne goblene, vezene na nešto drugačije načine i s posebnim motivima. Još kad ih svojim spretnim rukama stvara muškarac, priča postane intrigantnija. Vinko Golembiowski vodeća je osoba Udruge Ri Rock, event menadžer i bubnjar benda Uma te stvara zanimljive goblene s likovima strip junaka, likova iz horor filmova, fantasyja i videoigrica, a nazvao ih je Golem’s Goblens

'Većina nas metalaca nosi takozvane battle vestove sa šivanim logotipima bendova koje slušamo. U vrijeme lockdowna 2020. odlučio sam srediti svoj prsluk koji sam zanemario zbog posla. Tako sam ušivao logotipe i shvatio da je to poprilično zabavno, ali i vidio kako se rade prišivci pa sam odlučio napraviti jedan. No od toga je došlo do ideje da mogu možda napraviti i nešto kvalitetnije od samog prišivka. Također, bilo je to vrijeme u kojem smo svi puno sjedili pred ekranima i grickali gledajući serije pa sam se počeo i debljati. Tako sam došao do ideje da radim nešto rukama i prestanem jesti', uveo nas je u priču Vinko Golembiowski.

Prvo je odlučio napraviti stolnu igru (koju još nije završio), ali i zabaviti se i uposliti ruke te su gobleni, kaže, bili savršena prilika da se okuša u nečem što nije radio, a povezano je s umjetnošću, ali i temama koje voli, kao što su stripovi, filmovi, igre, fantasy, znanstvena fantastika i njihovi junaci. 'Kao što sam sam naučio svirati bubnjeve, tako sam naučio i šivati goblene. Šivanje prišivaka na prsluke, ali i tetoviranje dok sam bio mlađi pomogli su u tome. Trebalo je samo malo volje, vremena i logike', priznaje.

Prvi goblen bio mu je na temu mitološkog boga vjetra. 'Bio je poprilično zahtjevan i težak, ali mi je puno značio jer sam jako puno naučio na njemu. Ponosno stoji u mojem hodniku kao podsjetnik da se može sve što se stvarno želi', kaže nam Vinko. Zanimalo nas je kakve su bile reakcije bližnjih i prijatelja na njegovu novu zanimaciju. 'Svi su se čudili i smijali se, jer zapravo je smiješno to da nešto što rade bakice radi i neki krupni tip. Iako i nije, jer mnogi muškarci rade to, pogotovo u svijetu sportskih prišivaka. Svi su ostali šokirani kada sam im pokazao rad. Miješanje moderne umjetnosti i medija sa starim zanatom rezultiralo je uspjehom i nečim kompletno novim na ovim prostorima', ističe.

Ono što najviše voli raditi nešto je iz njegova svijeta i ono što mu se sviđa jer onda radi sa srcem. 'To su razni strip junaci, Dylan Dog, Batman, Sandman i sl., mitologija, Halloween, znanstvena fantastika i fantasy poput Dartha Vadera iz legendarnih filmova 'Star Wars'', objašnjava. Za izradu jednog goblena potrebno mu je oko tjedan, nekad i više dana.

'Ovisi to o veličini goblena, izboru boja koje traže stalne izmjene konca, detaljima koji mogu biti jako sitni i zahtijevati više pažnje, količini mojih drugih obveza, a ponekad i o mojoj mašti u smišljanju toga kako će finalno izgledati sam produkt', opisuje. Materijale za izradu nabavlja u lokalnoj trgovini Ana, u kojoj mu simpatične gospođe koje rade u njoj uvijek savjetuju što mu treba za rad. 'Evo, moram reći, kako se proširila moja stranica po Hrvatskoj, da mi se javljaju starije gospođe koje mi žele donirati konac i ostale materijale jer se one ne mogu više baviti time. Jako lijepo od njih. Sretne su da mogu prenijeti svoje materijale mladima i naravno da uvijek lijepo popričaju sa mnom i pohvale me', sretan je Vinko. Otkriva nam prima li narudžbe za radove ili sve osmišljava sam.

'Kada imam vremena, onda smišljam novi goblen. Često nemam vremena jer me uvijek netko zamoli da napravim nešto kao poklon za rođendan i slično, pa ima jako puno stvari koje bih napravio po svom ukusu, no ne stignem. Kupio sam nedavno okvire koji mi se jako sviđaju i čekaju na malu kolekciju posvećenu radu i djelu redatelja Tima Burtona, kojeg jako poštujem i volim. No eto, morat će to malo počekati', rekao nam je. Dotakli smo se i toga koliko je izrada goblena opuštajuća, antistresna, s obzirom na preciznost i usredotočenost.

'Ako žurite i/ili koristite neku novu tehniku, nimalo. (smijeh) Ali ako si date vremena da prvo naučite tehniku i onda također odvojite vrijeme da u miru izrađujete goblen, onda je to jako opuštajući posao. Potrebna je doza smirenosti i koncentracije i kad se upustite u rad i naučite doći do tog stanja, zapravo sve više znate kako se opustiti', savjetuje. Otkrio nam je o čemu razmišlja dok 'pika' iglom kroz tkaninu.

'Zapravo ne razmišljam ni o čemu. Vrlo sam hiperaktivna osoba i imam problema sa spavanjem jer želim puno toga napraviti u životu, a ponajviše oko Udruge Ri Rock, u kojoj djelujem, pa mi mozak radi 100 na sat i ne da mi spavati. Ovo mi pomaže da se više opustim, zaboravim sve probleme i stres i potom bolje spavam. U tome mi pomažu i razni podcasti, glazba koju slušam te serije i filmovi koje gledam dok vezem. Podcast i audioknjige legendarnog J.R.R. Tolkiena trenutno se vrte u pozadini dok radim goblene. Stranica 'Tolkien Untangled' na YouTubeu jedna mi je od najdražih jer me njen voditelj, smiješan i vrlo učen mladić iz Velike Britanije pod nazivom Rainbow Dave vodi kroz nevjerojatne ljepote Međuzemlja, Valinora i priče junaka ovog fantastičnog pisca', kaže Vinko.

  • +5
Vinko Golembiowski Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Ne zna postoji li neka zajednica striktno za goblene, ali nam kaže da udruga Art Mašina iz Rijeke ima druženja koja su povezana sa šivanjem i njezini se članove nalaze pa zajedno šiju. 'Mogu reći da sam vuk samotnjak i sve što radim držim nekako za sebe. Mislim da bi me druženje s ljudima samo 'stresiralo' jer sam cijeli život kao organizator događanja poprilično okružen ljudima', iskren je naš sugovornik.

Do sada je izradio 15 goblena. 'Jedan je pri kraju i radi se o Firebirdu, što je tražio moj prijatelj. Drago mi je da svaki od njih ima svoju priču, a ova je povezana sa starim američkim Indijancima i njihovim životom u prirodi i povezanošću s njom, što moj prijatelj jako poštuje i cijeni', kaže. Zanima nas što bi savjetovao onima koje njegova priča zaintrigira pa požele krenuti njegovim primjerom te što je naučio radeći takvu vrstu ručnog rada.

'Naučio sam zapravo jako malo ako usporedimo moj rad s onim što nudi ovaj svijet. Čovjek ne bi rekao, ali toliko se toga može napraviti koncem i postoje tolike metode da je to neopisivo. Ljude koje to zanima zapravo pozivam da maknu predrasude, da vjeruju u sebe, ne zamaraju se time hoće li to ispasti super ili ne, nego da to rade zbog zabave te uživaju radeći. Savjeti se nalaze online. Ako im to ne bude išlo, neka se upišu na tečajeve bubnjanja u Udruzi Ri Rock, možda im nešto malo grublje bolje polazi za rukom', smije se Vinko.

Svestrana je osoba, uz to se bavi još s puno toga. 'Hiperaktivnost je moj prijatelj i neprijatelj, suputnik na ovom ludom putovanju. Bavim se sviranjem bubnjeva u stoner metal bendu Uma. Tu je također naša Udruga Ri Rock, koju vodim sa sučlanovima, a u njoj vodim tečajeve bubnjanja te upravo pokrećemo, uz individualne tečajeve, antistres bubnjanje. Također ponekad vodim tečajeve bend menadžmenta i event menadžmenta. Tetoviranje sam davno napustio jer sam se krenuo baviti organizacijom koncerta, festivala i ponekad partyja, što bi značilo da se bavim time preko 25 godina', prisjetio se.

Ponekad je radio i kao videovoditelj te mentor mladim članovima. 'Uz to sam kolekcionar stripova, filmova i glazbe. Volim ići na koncerte i pratiti alternativnu scenu, volim povijest, pa tako i putovanja koja me odvode u stara vremena. Nadodat ću i da sam gejmer te se trudim što više vremena provesti uz neke od novih igara iako bi me svaki pravi gejmer nazvao noobom, što bi bila pogrdna riječ za početnika u igranju. (smijeh) No divim se umjetnosti koja se stvara u igrama i zahvalan sam da imamo priliku otići na putovanja koja nam nude u njima, a u stvarnosti bi bila nemoguća', smatra. Na kraju nam je rekao ponešto o planovima.

'Uh, previše ih je i često su razbacani jer me život već previše izvozao i pokazao da ga treba što više iskusiti. Trenutno čekam da stane ova prokleta korona i da se mogu baciti na realizaciju dva festivala koja vodim (Ri Rock Festival i Dark Circle Fest) te uopće koncertne sezone u Udruzi Ri Rock, što znači da ću malo sporije raditi goblene. Želja mi je pretvoriti Ri Rock Festival u događaj koji će svi pamtiti, a bome i na koji svi žele doći te imam ideje kako doći do toga, poput dolaska svjetski poznatih punk, rock, metal i inih bendova. Vidjet ćemo kako će to proći. Gobleni će se po meni samo širiti i možda jednom kad ostarim odvesti me u Italiju, u kojoj ću se baviti njihovom izradom - okružen kulturom i povijesti predivne zemlje - u nekom malom mračnom dućanu, kakav sam jednom prilikom vidio u posjetu Veneciji', otkrio nam je Vinko.