GOTOVA ZA POLA SATA

Fina i zdrava juha nakon koje ćete satima biti siti

18.02.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Zdrav obrok ne mora nužno biti kompliciran za pripremu i skup. Ukusnu i vlaknima bogatu juhu od crvene leće možete pripremiti za svega pola sata i uživati u hranjivom obroku nakon kojega ćete se dulje vremena osjećati sitima

Iako postoji oko četrdesetak vrsta leće, najčešće koristimo zelenu i crvenu koja je idealna za juhe jer kuhanjem postaje kremasta. Crvena leća zapravo nije crvene, već svijetlonarančaste boje koja kuhanjem postaje žuta.

Za razliku od drugih grahorica, poput graha i slanutka, leću ne treba namakati prije kuhanja, ali ni pretjerivati s količinom vode jer iako je sitna u usporedbi s ostalim grahoricama neće dobiti na obujmu kao primjerice riža i popiti višak vode.

Leća je jako zdrava namirnica, sadržava proteine i zdrava vlakna, a budući da ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni (LDL) kolesterol, odličan je izvor topivih i netopivih vlakana zbog čega ćete se dulje osjećati sitima. Od minerala najviše sadržava kalcij, željezo, magnezij i fosfor, a od vitamina su u njoj najprisutniji C i B te folna kiselina.

Potrebni sastojci:

1 šalica crvene leće
žlica maslinovog ulja
2 mlade ljutike ili mladi luk
4 češnja češnjaka
lovorov list
2 mrkve
2 manje svježe rajčice
sol i papar
peršin
majčina dušica
kurkuma
5 šalica vode ili povrtnog temeljca



Kurkuma

Kurkuma je jedan od najljekovitijih prirodnih začina, a u posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liječenje nekih stanja. Kurkuma je jak antioksidans te ubrzava metabolizam, a obiluje vitaminima C i E.

Priprema

U dubljem loncu zagrijte malinovo ulje i na njemu ispržite naribanu nasjeckani malu ljutiku (ili mladi luk ili glavicu običnog luka), dodajte nasjeckani češnjak i malo naribane mrkve te pirjajte na laganoj vatri dok luk ne omekša.

Ostatak mrkve i rajčice nasjeckajte te zajedno s lećom ubacite u lonac. Podlijte temeljcem ili vodom te kuhajte na laganoj vatri dok se leća ne počne raspadati (nekih 20-ak minuta). U međuvremenu dodajte lovorov list i majčinu dušicu.

Dodajte sol i papar po želji te žličicu kurkume koja će juhi dati lijepu žutu boju, ali i obilje vitamina. Štapnim mikserom izmiksajte leću te po potrebi dodaje još malo vode ako je juha pregusta.

Pospite svježe nasjeckanim peršinom za ukras i poslužite.