5. FOUR RIVER FILM FESTIVAL

Film se vratio u Karlovac u velikom stilu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.09.2012 15:53
  • Objavljeno 13.09.2012 u 12:53
Revija filmske mladeži Karlovac 2012

Revija filmske mladeži Karlovac 2012

Izvor: Promo fotografije / Autor: HFS

Svečanim otvorenjem počela je 17. Filmska revija mladeži & 5. Four River Film Festival u Karlovcu

Znanstvenik s kemijskim priborom na pozornici, veseli Dukatino tik do glavne koordinatorice Revije i Festivala Marije Ratković Vidaković i tajnice HFS-a, Vere Robić Škarice, označili su početak 17. Filmske revije mladeži & 5. Four River Film Festivala.

Kada je poznati karlovački glumac i TV voditelj Marinko Leš izašao na pozornicu, svi su znali da je pred njima prva natjecateljska projekcija. Svim posjetiteljima naglasio je koliko je ponosan na što je u njegovom rodnom gradu kino ponovno oživjelo. 'Prvi put u pet godina, koliko se Revija i Festival održavaju u Karlovcu, dio programa održavat će se tamo gdje i dolikuje - u pravom kinu', rekao je Leš.

Nakon prošlogodišnjeg 'prvog puta' u kinu Edison, koji su Karlovčani posjetili samo na otvaranju Revije i Festivala, ove godine djeca će u programu Filmski 5+ uz Dukatino puniti redove kina sva četiri festivalska dana, dok će srednjoškolci još uvijek tradicionalno pratiti natjecateljski program u Gradskom kazalištu Zorin dom

Nakon samo nekoliko rečenica voditelja Marinka Leša, 'kemijske reakcije' očito su izmakle kontroli. U kinodvorani nestalo je struje, projekcija foršpana i videa o pripremi festivala nije uspjela, no još jednom su filmaši pokazali da su spremni na sve izazove, pa i 'kemijske', te nastavili dalje.

Poslije predstavljanja selekcijske komisije, velikog i malog žirija na pozornicu je stao gradonačelnik, prof. Damir Jelić. Iako je nahvalio sve organizatore, sudionike i ekipu koja se trudi oko Revije i Festivala, sve je postalo nevažno kada je gradonačelnik najavio početak stalnih projekcija u kinu Edison.

'Popustio sam kao gradonačelnik - od Božića će u kinu biti projekcije i nadam se da će ono nastaviti s radom', rekao je Jelić, popraćen velikim pljeskom.

O sve većoj popularnosti Revije i Festivala u Hrvatskoj, ali i u svijetu, govori broj prijavljenih filmova, kojih je ove godine bilo 288. Njih 67 borit će se u četiri kategorije za 11 nagrada. Na ove brojke najponosnije su i one najzaslužnije za održavanje Revije i Festivala. Marija Ratković Vidaković i Vera Robić Škarica jedva su dočekale stati na pozornicu i pozdraviti sve okupljene. 'Prije 13 godina organizirana je Filmska družina, a Marija je tada bila učenica u gimnaziji. Tada je počela moja kemija s Karlovcem', kazala je Vera Robić Škarica te dodala da je očito taj (ne)sretni broj 13 uz sve kemijske pokuse izazvao poprilično kaotičan početak Revije i Festivala. Mariji i Veri je samo preostalo primiti vrpcu s jedne strane i škare prepustiti članici malog žirija, prošlogodišnjoj dobitnici Grand prixa, Sari Pedersen. Samo jedan rez filmske vrpce škarama i 17. Filmska revija mladeži i 5. Four River Film Festival otvoreni su!

Iza nas je već jedna natjecateljska projekcija, a ispred nas tri dana bogatog filmskog sadržaja. Danas 13. rujna filmoljupci imaju priliku pogledati tri projekcije natjecateljskog programa, a najmlađi će kao i proteklog dana moći uživati u novoj Andersenovoj bajci u programu Filmski 5+ uz Dukatino u kinu Edison u 10.30 sati. Dan završava popratnim programom Nekad laureati Revije, a danas? na Starom gradu Dubovcu, i to prikazivanjem autorskih radova bivšeg člana Kinokluba Karlovac, a danas redatelja u usponu Darija Lonjaka. Kao i svake godine, svaki dan će završiti glazbenim programom.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi