4. PROIZVOĐAČ NA SVIJETU

Fiat se udružuje s Peugeotom i Citroenom?

15.12.2008 u 10:00

Bionic
Reading

Da bi preživjeli aktualnu financijsku krizu, talijanski Fiat i francuski koncern PSA (Peugeot i Citroen) vjerojatno će se udružiti u četvrtu po veličini automobilsku tvrtku, prenosi Automotive News

Fiatov izvršni direktor Sergio Marchionne nedavno je izjavio da traže partnera s kojim bi prebrodili recesijsku oluju, a čini se da su na isto spremni i u koncernu PSA.

U razgovoru za Automotive News Europe, Marchione je istaknuo da u iduća 24 mjeseca očekuje masovnu konsolidaciju industrije i brojne bankrote automobilskih giganata. Talijan očekuje da će od velikih proizvođača u konačnici ostati jedna velika američka kuća, jedan podjednako veliki njemački proizvođač, konzorcij japansko-francuskog proizvođača, japanska kuća, kineska te eventualno još jedan europski igrač.

Spajanje Fiata i koncerna PSA brojnim analitičarima djeluje kao vrlo dobro rješenje budući da par, osim što ima iskustva u proizvodnji malenih automobila, već dulje vrijeme surađuje na gospodarskom programu - Peugeot Boxer, Citroën Jumper i Fiat Ducato. Zajednička kompanija također bi mogla konkurirati Volkswagenu i Renault-Nissanu po veličini, odnosno biti četvrta po veličini automobilska kompanija na svijetu.