DRUGO IZDANJE

Festival o pravima djece

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.10.2010 09:10
  • Objavljeno 22.10.2010 u 15:52
dječak, kamera

dječak, kamera

Izvor: Corbis / Autor: Heide Benser/Corbis

Ovogodišnji, drugi po redu Festival o pravima djece organizira Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, Muzejom suvremene umjetnosti i multiplex BLITZ Cinestar. Festival je nastavak prošlogodišnjeg Filmskog festivala o pravima djece

Prvi festival organiziran je povodom 20. rođendana Konvencije o pravima djeteta, a uz brojna filmska ostvarenja na temu prava djece i mladih iz cijeloga svijeta, tada su predstavljeni i radovi mladih filmskih umjetnika iz filmskih radionica i festivala iz Hrvatske, što je i ove godine namjera organizatora.

Festival se i ove godine vezuje uz 20. studenoga, kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta kojom je svijet dao sebi u obavezu svakome djetetu

osigurati temeljna prava, među kojima su i stvaralaštvo i sudjelovanje u javnome životu.

2. festival o pravima djece u četiri dana trajanja, od 18. do 21. studenoga, u kinima multiplexa Blitz Cinestar u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Šibeniku, prikazat će niz filmova djece i mladih iz Hrvatske i svijeta. Jedinstveni izbor filmova mladih autora predstavit će gledateljima suvremeno stvaralaštvo djece.

Chuck Savage/CORBIS

Chuck Savage/CORBIS

Izvor: Corbis / Autor: Chuck Savage/CORBIS

Klinci će se odlično zabaviti u kinu

Odabir filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu pojasnila je umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović, poznata hrvatska filmska producentica: 'Prošle godine predstavili smo filmske autorske radove odraslih koji govore o djeci te radove djece i mladih koji govore o sebi. Stvaralaštvo djece je, osim što je zaigrano i pršti nesputanom kreativnošću, mudro, oštroumno i često vrlo zrelo, kako u pogledu tehničkih znanja i vještina u filmskom stvaralaštvu npr., tako u sadržaju i poruci samoga rada. Prijam filmova, ali nadasve susret publike s mladim stvaraocima nosio je u sebi neku neopisivu snagu i životnost. Stoga ove godine nismo dvojili i odlučili isključivo dati riječ djeci i mladima te proširiti program Festivala i na likovno stvaralaštvo.'

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i UNICEF-om povodom Festivala organizira likovni natječaj u novim medijima za učenike osnovnih i srednjih škola na temu 'Tko sam ja? Tko smo mi?'. Naime, organizatori Festivala pozivaju djecu i mlade da kroz nove medije podijele s javnošću priču o tome kako žive djeca i mladi u Hrvatskoj. Izbor fotografija ili digitalnih ilustracija bit će predstavljen, kroz različite formate, tijekom Festivala u Muzeju suvremene umjetnosti.

Kreativni radovi djece i mladih u digitalnom formatu šalju se na adresu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Trg žrtava fašizma bb, Zagreb) najkasnije do utorka, 2. studenoga.


Hrvatski multiplex Blitz Cinestar ove se godine također uključio u realizaciju ovog Festivala na način da će u danima festivala prije dnevnih projekcija filmskih hitova biti prikazani kratki filmovi iz programa 2. festivala o pravima djece. Ulaz na festivalski program u Muzeju suvremene umjetnosti je besplatan!

Domaćin prošlogodišnjeg Festivala bio je Leon Lučev, jedan od najpriznatijih i najznačajnijih filmskih glumaca u Hrvatskoj, čije se djelovanje proteže i u područje rada s djecom kroz radionice i razne stvaralačke susrete s djecom na otoku Zlarinu. Ove godine Leon Lučev domaćinsku palicu predat će jednoj drugoj poznatoj osobi čije se ime još uvijek drži u tajnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi