FOTKA DANA

Felis catus

24.03.2010 u 07:16

Bionic
Reading

Domaća mačka je, uz psa, jedan od najčešćih kućnih ljubimaca

Domaća mačka je zapravo podvrsta divlje mačke čije su pretke ljudi pripitomili prije oko 10.000 godina. Oko 69 milijuna mačaka živi u američkim domovima, dok u cijelom svijetu živi preko 600 milijuna mačaka. Domaće mačke žive oko 15-20 godina, iako su opisani i pojedinačni slučajevi da su doživjele 30 i više godina. Najpoznatija mačka, zvana Puss, živjela je 36 godina, od 1903. do 1939. godine.

U mraku mačke vide 50 posto bolje od ljudi, a noćni im je vid bolji od dnevnog. Sluh im je osjetljiviji od psećeg i triput bolji od ljudskog. Mačka ima sluh koji se ubraja u jedan od najboljih među svim sisavcima. Kada nešto sluša, ona će uši usmjeriti u tom pravcu, a također može pomjerati uši neovisno jedno od drugog, i to naprijed, nazad i ukoso, kako bi otkrile izvor zvuka. Mačke mogu (s greškom do 7,5 cm) odrediti točnu lokaciju zvuka proizvedenog u daljini od jednog metra, što može biti vrlo korisno u lovu.

Po istraživanju National Geographica od 8. prosinca 2005, mačke ne mogu okusiti slatku hranu zbog greške u genu za recepciju slatkoće. Neki znanstvenici smatraju da je to povezano s prirodnom prehranom mačke koja je bogata bjelančevinama, iako je nejasno je li to uzrok ili posljedica.