JAKO DOBRI RAZLOZI

Evo zašto ćete se željeti seksati što češće

05.02.2014 u 07:27

Bionic
Reading

Nakon češćeg uživanja u seksu ne samo da ćete se osjećati bolje, već ćete tijelu priuštiti brojne zdravstvene dobrobiti. Nažalost, u seksu uživamo manje od pet puta mjesečno, no nakon čitanja ovoga teksta, poželjet ćete se seksati češće

Prije dvadesetak godina, partneri su prosječno uživali u seksu šest i pol puta mjesečno, a danas je to pet puta mjesečno. Unatoč brojnim zdravstvenim prednostima seksa, manje se seksamo, no možda se to promijeni nakon ovih rezultata istraživanja, piše Daily Mail.

Kanadska studija objavljena prošloga mjeseca pokazala je kako pola sata aktivnog seksualnog odnosa može sagorjeti više kalorija nego hodanje na pokretnoj traci, a znanstvenici su ustvrdili kako upravo seks može biti učinkovita tjelovježba. Studija je mjerila seksualnu aktivnost 21 para u dobi između 18 i 35 godina, a pomoću narukvice mjereno je koliko kalorija sagorijevaju te intenzitet aktivnosti. U tipičnom seksu u trajanju od 25 minuta, muškarci su u prosjeku sagorijevali 100, a žene 69 kalorija.

Tako se seks pokazao, po potrošnji kalorija, otprilike istim kao i igranje tenisa ili hodanja uzbrdo u trajanju od 20 minuta, ili pak 33 minute igranja golfa, 40 minuta joge ili 19 minuta laganog veslanja.

Rezultati te studije poklapaju se s rezultatima prošlogodišnje studije British Heart Foundationa koji su pokazali kako je 30 minuta seksa jednako dobro za zdravlje kao i odlazak u šetnju. Istraživanje je pokazalo kako seks ima višestruke zdravstvene dobrobiti, i to kombiniranjem vježbi za srce i pluća, oslobađanjem hormona koji snižavaju stres i potiču proizvodnju novih stanica u mozgu, a za žene je i dodatni plus i to što se seksom poboljšava tonus mišića zdjelice.

Graham Jackson, kardiolog i predsjednik The Sexual Advice Associationa, kaže kako je dugo vremena poznato da seks ima zdravstvene prednosti, ali tek je u posljednjih desetak godina podignuta svijest o tome.

Poticaj za rad srca, pluća i mozga

'Liječnici sve češće na seks gledaju kao važan resurs u smislu tjelesne i emocionalne dobrobiti', tvrdi doktor Arun Ghosh koji se bavi izučavanjem zdravstvenih prednosti seksa.

Spomenuta kanadska studija pokazala je kako se seks može svrstati u vježbe umjerena intenziteta. No seks ne potiče vježbu samo srca i pluća. Znanstvenici sa Sveučilišta Maryland u SAD-u u istraživanju su pokazali kako se nakon seksa stvara više moždanih stanica.

Za proces zvan neurogeneza smatra se kako vraća funkciju mozga koja se gubi starenjem. Konkretno, nakon seksa primijećene su promjene u hipokampusu, u području mozga u kojem se formiraju nove uspomene. Međutim, istraživanje je provedeno na laboratorijskim štakorima, tako da još proces neurogeneze nije potpuno potvrđen i kod ljudi.

Međutim, nema sumnje u to da je seks značajna vježba za mišiće zdjelice u žena. Prema riječima Andrewa Hextalla, specijalista urogenitalne medicine, seks jača mišiće zdjelice što pak smanjuje rizik od prolapsa maternice. Jačanje mišića zdjelice također utječe i na smanjenje pojave stresne inkontinencije, koja utječe na jednu od četiriju žena iznad 40 godina. 'Tijekom seksa, mišići zdjelice prirodno se  stežu i opuštaju; to povećava tonus mišića u tom području, jer su mišići na području zdjelice baš kao i svaki drugi te se jačaju vježbanjem', tumači dr. Hextall.

Snižava rizik od obolijevanja od karcinoma u muškaraca

Dobra vijest za muškarce, pogotovo one starije životne dobi. Redoviti seks znanstvenici povezuju s manjim rizikom od karcinoma prostate, što je i pokazala studija Sveučilišta Nottingham. Znanstvenici su studijom, koja je obuhvatila 840 muškaraca, otkrili kako muškarci u pedesetim godinama života koji ejakuliraju više od 10 puta mjesečno imaju niže razine karcinoma prostate, koji je i najčešći oblik karcinoma u muškaraca. Jedna od teorija je ta da ako se nakupljena sperma 'ne pročisti', može se ponovno vratiti u prostatu. Tako bi, prema riječima znanstvenika, muškarci trebali redovito ejakulirati kako bi se mogle razviti nove stanice. Osim toga, National Cancer Institute iz SAD-a u studiji koja je obuhvatila 29 tisuća muškaraca otkrio je kako muškarci koji doživljavaju više orgazama imaju za trećinu niži rizik od oboljenja od karcinoma prostate.

Seks liječi i glavobolju
Studija objavljena u časopisu Archives of Sexual Behaviour pokazala je kako su žene koje ne prakticiraju redovite seksualne odnose depresivnije. 'Jedna je od teorija ona da vaginalna apsorpcija hormona u spermi, kao što su prostaglandini, testosteron i luteinizirajući hormon mogu poboljšati raspoloženje', tumači Stuart Brody, profesor psihologije na Sveučilištu West of Scotland. Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je kako osobe koje se seksaju barem jednom u dva tjedna imaju manju razinu stresa te bolje podnose stresne situacije. Osim toga, orgazam je povezan s porastom protoka krvi u mozgu, što može manjiti glavobolju.

'Antropološka istraživanja pokazala su kako je seks, osim izvora zadovoljstva, i jedan od glavnih pokretača povezivanja s drugim ljudima. Seks stimulira centar za nagrađivanje i zadovoljstvo u mozgu oslobađanjem kemikalija poput oksitocina i dopamina, a upravo je to jedna od stvari koja nas potiče da se vraćamo partneru i tražimo još', objašnjava doktor Ghosh.

Seks bi trebao trajati 30 minuta
Kako tvrde znanstvenici, kod većine parova seks traje 15 minuta, no najbolje ni bilo da traje oko pola sata. 'Ako vam seks traje 30 do 40 minuta i bude prilično snažnog intenziteta, možete si ujedno priuštiti dobru kardiovaskularnu vježbu', smatra doktor Jackson. Znanstvenici napominju i kako se oko i u trenucima doživljavanja orgazma broj otkucaja srca povećava pa može iznositi čak i 10 puta u minuti.

Zašto su muškarci pospani nakon seksa?
Istraživanje u časopisu Neuroscience and Behavioural Reviews pokazalo je kako seks na muškarce ima učinak poput tablete za spavanje. Snimke mozga pokazale su kako se nakon doživljavanja orgazma područje povezano sa sviješću, budnošću i mentalnom aktivnošću u mozgu 'isključuje' netom nakon orgazma. Druga istraživanja pokazala su kako seks na muškarce djeluje poput sedativa, a tijekom doživljavanja orgazma, otpuštaju se hormoni melatonin, oksitocin i vazopresin koji su svi povezani sa spavanjem.