za blizu i daleko

Evo zašto će progresivne naočale riješiti sve vaše probleme s vidom ako ste stariji od 40

21.02.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Nakon što osoba navrši 40 godina, dolazi do promjena u očima, zbog čega je iznimno važno zakazati pregled kod optometrista. On će procijeniti zdravlje vašeg vida i, ako bude potrebno, preporučiti nošenje naočala sukladno vašim individualnim potrebama i navikama

Vjerojatno ste već čuli da naše tijelo počinje starjeti nakon 35. godine, a neke bitne promjene u vidu nerijetko nastupaju u dobi od oko 40 godina, zbog čega je upravo to pravo vrijeme za temeljit pregled očiju. Posebno se to odnosi na one koji su primijetili da sve češće udaljavaju predmet od sebe da bi pročitali sitnija slova, ali i zamjećuju poteškoće s vidom na daljinu. Ne brinite se, to ne znači da ćete stalno morati mijenjati naočale jer progresivne naočale u današnje vrijeme kao najmodernije rješenje omogućavaju savršeno rješavanje različitih dioptrija unutar jednog okvira.

I mi smo se odlučili na taj korak. Svjesni poteškoća s vidom uzrokovanih čestim radom na laptopu, odabrali smo temeljitu analizu vida u osam koraka za holistički uvid u zdravlje naših očiju, pri čemu se ništa ne prepušta slučaju.

Za osobe koje tradicionalno izbjegavaju preglede, posebno one osjetljive prirode poput kontrole vida, odlazak optometristima može izazvati blagu nelagodu. Ipak, već pri ulasku u avangardno uređen ZEISS Vision Center dočekalo nas je iznimno ljubazno osoblje te nas razoružalo ponudom za kavu i umirujućim objašnjenjem da je pred nama dinamična (i posve bezbolna!) analiza, a ona je zaista bila vrlo ugodno i edukativno iskustvo.

Mnogi koji su se prošetali centrom Zagreba vjerojatno su primijetili dojmljiv prostor na Gundulićevoj 8, poželjevši zaviriti u njegov luksuzan interijer s modularnim namještajem, glamuroznom asimetričnom rasvjetom i toplim biljkama sanseverijama. Pri ulasku, odmah vam postaje jasno da ste ušli u svijet optike koji se razlikuje od svega što ste do sada imali prilike vidjeti.

Holistička analiza vida

Osim raskošnog interijera, na pregledu vas širom otvorenih ruku i s vedrim osmijehom dočekuje vrstan tim od tri stručnjaka, a oni vas nježno i s iskrenim interesom za vaše zdravlje vode kroz jedinstvenu analizu vida u osam koraka.

Nakon što vas opuste ugodnim razgovorom, aromatičnom kavom i razgledavanjem ovog zaista nezaboravnog prostora, pregled započinje u jednako opuštenom duhu tako da zaboravljamo da smo stigli na nešto ozbiljno kao što je kontrola vida.

Na samom početku pregleda u ZEISS Vision Centru simpatična optometristica zainteresirano nam postavlja pitanja o našoj svakodnevici, prilikama u kojima smo primijetili da nam trebaju naočale te bivšim iskustvima s pojedinim okvirima, lećama i eventualnim poteškoćama s vidom. Ovaj razgovor odmah nas omekša te nam se svidi što smo došli na mjesto na kojem nam je stručnjak iskreno posvećen te točno zna kako 'izvući' iz nas odgovore na pitanja koja su bitna za odabir najboljih naočala za naše potrebe, a koja nas nitko prije nije pitao.

'U prvom koraku želimo saznati što više o vama: vašim svakodnevnim potrebama, navikama, životnom stilu i sl., kao i prijašnjim iskustvima s naočalama kako bismo sve ono što vam je prije smetalo sada u potpunosti prilagodili vama', pojašnjava optometristica.

Ako ste tip osobe koja nije sklona dijeljenju privatnih informacija - ne brinite se. Stručnjaci u ZEISS Vision Centru iznimno su suptilni i diskretni te na vrlo opušten način dolaze do ključnih odgovora, a oni se potom šalju na tablete ostalih stručnjaka u centru. Naime ovdje vam je u potpunosti posvećen tim od čak tri iskusna optometrista koji zajedno dolaze do rješenja kojim ćete biti u potpunosti zadovoljni.

Oprez sa sunčanim naočalama

'Nosite li sunčane naočale?' zanima simpatičnu optometristicu. Priznajemo da ih uglavnom ne nosimo čak ni ljeti, a i onda biramo modele iz različitih trgovina, svjesni da se ne radi o osobitoj kvaliteti.

'E to biste svakako trebali. Kao što nam je nezamislivo otići na sunce bez zaštitne kreme, tako bi nam trebalo biti nezamislivo izaći bez sunčanih naočala jer one štite oči i kožu oko njih. Zato u ovom koraku, ako nam osoba kaže da ne nosi sunčane naočale, pojašnjavamo njihovu važnost, a ako saznamo da kupuju one najjeftinije modele u nespecijaliziranim trgovinama, naglašavamo da takvim naočalama rade puno više štete jer se zbog zatamnjenog stakla zjenica oka još više otvori pa u njega nesmetano ulazi još više UV zraka koje nekvalitetno staklo ne zaustavlja.'

Ono što je posebno bitno u ovoj fazi pregleda jest izdvajanje ostalih poteškoća sa zdravljem koje bi mogle ukazivati na probleme s očima. Otkrivamo da nas nakon radnog vremena, provedenog u cijelosti za laptopom, nerijetko muči glavobolja, kao i poteškoće sa sitnim slovima i detaljima na fotografijama.

'Ovaj podatak puno nam govori. Naime to što škiljite i morate zumirati tekst napreže očne mišiće, što može rezultirati glavoboljom', pojašnjava optometristica.

'Ako puno vremena provodite ispred ekrana, savjetovala bih vam tzv. pravilo 20-20-20. Ova vježba je iznimno korisna za osobe koje puno gledaju u monitore, a radi se ovako: svakih 20 minuta pogledajte na 20 metara udaljenosti na 20 sekundi. Također, korisno je da je laptop nasuprot prozora kako vas refleksija ne bi dodatno umarala', savjetuje nam. Moramo priznati da smo ovaj odličan savjet primijenili već idućeg radnog dana te se oduševili njegovim učinkom, što nas je još više motiviralo za nošenje naočala koje će donijeti veće i dugoročne benefite.

Oduševljava nas sposobnost optometristice da iz nas u ugodnom razgovoru izvuče specifične probleme s vidom, kojih se inače ne bismo ni sjetili, kao što su javljanje zamora pri čitanju knjiga, peckanja očiju pri radu na laptopu ili pretjeranog škiljenja pri jakoj rasvjeti.

Futuristička ordinacija u kojoj sve prolazi brzo i bezbolno

'Ne trebaju svima leće koje dolaze i sa zaštitom od plavog osvjetljenja ili ugradnja tamnih stakala, kao što niti svatko nema problema s noćnim vidom ili pri čitanju. Važno nam je da osoba izađe s naočalama koje su doslovno kao stvorene za nju i prema njezinim potrebama', ističe.

Kako očima olakšati sate i sate ispred ekrana?

'Ako puno vremena provodite ispred ekrana, savjetovala bih vam tzv. pravilo 20-20-20. Ova vježba je iznimno korisna za osobe koje puno gledaju u monitore, a radi se ovako: svakih 20 minuta pogledajte na 20 metara udaljenosti na 20 sekundi. Jednostavno je, ali činjenica jest da je najveći izazov - sjetiti se', savjetuje optometristica ZEISS Vision Centra.

Nakon što je optometristica i stilistica za naočale uzela sve bitne podatke o nama, slijedi formalniji dio pregleda. Ulazimo u futurističku ordinaciju i stručnjakinja izrađuje preciznu mapu naših očiju na uređaju i.Profiler plus, visokokvalificiranom ZEISSOVU uređaju koji objektivno mjeri dioptriju te zakrivljenost rožnice.

Pregled je bio posve bezbolan, ali i iznimno edukativan jer nam je ljubazna optometristica pojasnila sve bitne podatke o stanju naših očiju.

'Želimo o svemu informirati i educirati naše klijente. Imamo blag pristup, ponekad i šaljiv, kako bismo što pristupačnije sve pojasnili, a naši klijenti dobili bitne informacije na razumljiv način', ističe optometristica te nas upućuje na idući korak analize vida - provjeru dioptrije.

'Na osnovi iskustva naučili smo da je i brzina čitanja slova kod naših klijenata važan pokazatelj', pojašnjava nam dok čitamo slova koja se izmjenjuju na zaslonu uređaja, što bitno olakšava postupak procjene dioptrije jer nema onih 'dosadnih' stakala s probnim okvirom koja na većini drugih pregleda optometrist mijenja jedne za drugima.

'Pri zamjeni stakalaca bude vam puno teže usporediti koja je slika jasnija i u kojoj mjeri. Ova tehnologija zato daje puno jasnije rezultate', naglašava.

Prva tri koraka u analizi vida u ZEISS Vision Centru prošla su u trenu, posebno uz zanimljive komentare nasmiješenih optometristica, a uslijedila je analiza performansi vida - korak u kojem ćete saznati još više o zdravlju svojih očiju.

'Na biomikroskopu možemo promatrati prednji segment oka i očnu leću, što nam omogućuje da prepoznamo stanje oka i procijenimo je li zdravo te jeste li kandidat za odlazak oftalmologu. Jasno, svake dvije godine svi bismo trebali otići na pregled oftalmologu jer on može vidjeti i brojna stanja koja ne vidimo na ovim uređajima, namijenjenima utvrđivanju dioptrije. No možemo izmjeriti očni tlak, bitan pokazatelj zdravlja oka te indikator za odlazak oftalmologu', rekla je, uz napomenu da optometristi ne postavljaju dijagnozu, nego utvrđuju dioptriju i pružaju individualna rješenja.

Progresivne naočalne leće - najmodernije rješenje

Kao vrhunac ponude ističe najnaprednije progresivne naočalne leće jer one osobama s dioptrijom na blizinu i daljinu savršeno rješavaju sve probleme s vidom. Progresivne leće preporučuju se osobama starijima od 40 godina, a ljubazna optometristica nam je pojasnila zašto je upravo to dob u kojoj bismo znatno veću pozornost trebali obratiti na zdravlje svojih očiju.

Trebaju li vam progresivne naočale?

Kandidat za progresivne naočale je svatko tko ima dioptriju i za daljinu i za blizinu. One postaju nezaobilazne oko 45. godine jer potpuno adekvatno rješavaju probleme s vidom. 

'Očna leća zadužena je za fokus na blizinu. Ona je tada elastična i ispupčena te se sužava kada gledamo na daljinu. Taj se proces događa svaki put kada mijenjamo fokus s predmeta koji je blizu na predmet koji je daleko, i tako milijune i milijune puta. No kako starimo, tako stari i očna leća. Nakon 40. godine počinje se manifestirati taj problem krutosti, odnosno smanjene elastičnosti očne leće. Kada postane previše kruta, to zahtijeva dodatak za rad na daljinu koji će to nadomjestiti. Tada ljudi imaju naočale za čitanje, a uz digitalizaciju su došle progresivne naočale jer nam je postalo normalno, uz mobitele i laptope, stalno naizmjenično gledati malo na blizinu, malo na daljinu. Dok smo mladi, to nije problem, ali nakon 40. godine često postaje problem.'

Zbog toga je iznimno poželjno da nakon ulaska u peto desetljeće svakako dođete na ovakav temeljit pregled, posebno ako udaljavate predmete od očiju jer na blizinu više ne vidite toliko dobro.

'No ako osoba dobro vidi na daljinu i problem joj je samo vid na blizinu, kod nas uvijek ima širok izbor opcija te može birati između vrhunskih progresivnih leća ili, ovisno čime se bavi, uzeti naočale za čitanje. Međutim s njima ne može hodati jer ne vidi dobro na daljinu i nosit će naočale samo kad joj je potrebno pročitati nešto ili raditi na blizinu', ističe optometristica i dodaje da su upravo progresivne naočale odgovor na probleme uzrokovane digitalizacijom.

Savršena opcija za osobe koje su puno pred ekranima

Progresivne naočale su idealno rješenje za sve udaljenosti jer ćete sve riješiti u jednom, umjesto da mijenjate naočale kada ste na mobitelu, laptopu, u autu ili šetnji. Isto tako, one su estetski puno prihvatljivije od bifokalnih naočala koje imaju malu crtu te vizualno postaraju osobu. Također, bifokalne naočale nemaju srednju udaljenost, danas iznimno bitnu zbog puno vremena provedenog za monitorom', pojasnila je optometristica dok je optometrist i voditelj ZEISS Vision Centra objasnio zašto su progresivi toliko dobra opcija:

'Nekad je možda i bilo problema s njima, ali tehnologija je toliko napredovala da je postotak neprilagodbe vrlo mali, a kako bismo bili posve sigurni da su naši klijenti zadovoljni, dajemo garanciju. Toliko smo sigurni u uspjeh progresiva u današnje vrijeme. Prije 20 ili 30 godina, kada su nastale progresivne leće, imale su neke mane, ali danas su zaista usavršene. No trebaju se naučiti koristiti, a kod nas klijenti nikad ne izlaze bez toga da imaju baš sve informacije', rekao je i dodao:

'Postoji više vrsta progresiva pa je najbitnije pravilno odabrati progresiju sukladno dioptrijskoj vrijednosti, odnosno sukladno potrebama. Tu nam ponajviše pomaže centriranje na najmodernijem uređaju - on centrira naočalnu leću na desetinku milimetra. Kada se poklope svi dijelovi mozaika i ništa nije prepušteno slučaju, sigurni smo u izradu najkvalitetnijih naočalnih leća po vašoj mjeri.'

Centriranje koje je spomenuo optometrist i voditelj ZEISS Vision Centra poseban je doživljaj jer stanete ispred 'svemirskog' uređaja VisuFit 1000 s devet kamera, a on u manje od minute izrađuje avatar vašeg lica sa svim parametrima potrebnima za izradu naočalnih leća i odabir pravih okvira.

Zakažite analizu vida

Analizu vida u ZEISS Vision Centru možete zakazati na najjednostavniji način - odabirom slobodnog termina klikom OVDJE.

Izrada avatara lica s okvirima

'Ovo je najnaprednija tehnologija koja nam omogućuje da dobijemo jasnu sliku o tome koliko je okvir nagnut u odnosu na lice, koliko je udaljen od prve plohe rožnice, koliko je zakrivljen i dr. Ti nam parametri daju sve bitne informacije za odabir leće, a to se bitno razlikuje od drugačijih (starijih) tehnologija, prema kojima se točke zjenice ocrtavaju markerom. Što se tiče preciznosti, ovo je posljednja generacija i daje najpreciznije parametre za izradu naočalne leće.'

Prije toga imate priliku uživati u sjajnim savjetima entuzijastične stilistice, a ona uz puno iskustva u trenu 'skenira' vaše lice i ima jasnu viziju toga koji bi vam okvir pristajao, a koji ne. Naravno, odabir je samo na vama, ali ako ste neodlučni poput nas, njezini savjeti uistinu zlata vrijede.

'Suštinski, nema određenih pravila, ali primjerice uz topliji ten ide zlato ili srebro. Čak i prozirne naočale imaju ton boje koji se uspješno može uskladiti s bojom kože lica. Kada imamo osnovne parametre - krećemo u isprobavanje. Po vašoj ekspresiji lica odmah vidimo koje su one prave i tražimo sve dok ne dobijemo vaše 'da, to je to!', jer najvažnije jest da se zaljubite u njih na prvi pogled', kaže stilistica.

Personalizirana rješenja naočalnih leća

Prije zadnjeg koraka - odabira i kupovine naočala po svojoj mjeri - dočekuje vas treća stručnjakinja iz ZEISS Vision Centra te vam nudi personalizirana rješenja naočalnih leća.

'Sada imamo sve podatke skupljene tijekom analize te objektivno i subjektivno (najbitnije) stanje dioptrije, na osnovi čega biramo leće', pojašnjava optometristica.

Analiza vida u ZEISS Vision Centru trajala je oko sat vremena, a moramo priznati da je ono - proletjelo. Ugodni razgovori sa stručnim osobljem pregled su pretvorili u zanimljivo i opušteno druženje u kojem smo saznali više nego ikad o zdravlju svojih očiju, naručili naočale po svojoj mjeri (predivnih prozirnih okvira, u koje smo se zaljubili na prvi pogled) te ostali oduševljeni holističkim pristupom optometrista u ovom zaista jedinstvenom mjestu u Hrvatskoj i regiji.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa ZEISS Vision Centrom.