KRPICE s potpisom

Evo tko plaća skupu odjeću Melanije Trump

21.03.2017 u 10:06

Bionic
Reading

Prva američka dama Melania Trump već se odavno dokazala kao iskusna modna znalkinja koja za sebe odabire samo najbolje i najskuplje dizajnerske komade, no tko zapravo pokriva njezine račune kada je u pitanju službena garderoba? Možda vas iznenadi kako svu svoju odjeću prve dame plaćaju iz svog džepa

Kada ste u centru medijske pažnje i još ste pritom utjecajna osoba iz svijeta poznatih i slavnih, pokloni, večere i putovanja uobičajeni dio su svakodnevice. Vrh holivudske A-liste već je navikao na to da se vodeći svjetski dizajneri nadmeću kako bi neka poznata osoba nosila haljinu s njihovim potpisom, i to besplatno, a nerijetko za to još budu i plaćeni, o čemu detaljnije možete pročitati ovdje.

Otkad je postala prva dama, Melaniju Trump imali smo priliku viđati u skupocjenoj odjeći s potpisom Ralpha Laurena, Hervea Pierrea i drugih, a u posljednjem javnom pojavljivanju odjenula je crni kostim Michael Korsa koji se prodaje po cijeni od 67.000 kuna (9.590 dolara). Ono što razlikuje od holivudskih glumica jest činjenica da je prva dama sve svoje modne kombinacije morala platiti do posljednje lipe, točnije centa.

'Zašto bi bogati trebali dobivati besplatnu odjeću? Melania bi trebala kupovati svoju odjeću', izjavio je za Hollywood Reporter jedan od najtraženijih američkih modnih stilista za crveni tepih Phillip Bloch koji je stilizirao i najmlađu Trumpovu kćerku Tiffany tijekom inauguracijskih svečanosti.

Iz modne kuće Michael Kors potvrdili su kako je prva dama svoj outfit koji je nosila tijekom predsjedničkog govora u Kongresu koncem veljače kupila u jednom od njihovih dućana – 'Gospođa Trump dugogodišnja je klijentica našeg njujorškog butika. Ona itekako dobro zna što joj najbolje pristaje i njenom stilu življenja. Moj izvezeni crni kostim odražava moderni glamur po kojem je ona poznata', rekao je dizajner Michael Kors.

S obzirom na malu podršku modne industrije koju Melania uživa, nakon što su brojni slavni dizajneri poput Tom Forda, Sophie Theallet i Marca Jacobsa odbili surađivati s njom, ne preostaje nam ne zapitati se kupuje li prva dama zbog toga odjeću sama.

'Melania kupuje odjeću sama i njezin izbor nije ograničen s obzirom na to da je veoma bogata te može kupiti što god poželi', rekao je Phillip Bloch koji je radio i kao kreativni direktor na Trumpovu izboru za Miss Universe te je dodao – 'Uistinu dobro nosi odjeću i ima odličan stil. Jako rijetko je viđam da griješi.'

Prva dama kao politička ličnost u pravilu ni ne bi smjela prihvatiti besplatnu odjeću niti joj pozicija osigurava budžet za garderobu, jer porezni obveznici u Americi ne plaćaju odjeću prve obitelji. Iako u državni proračun ne ulaze troškovi odijevanja prve obitelji, pretpostavlja se da im dizajneri nerijetko nude velikodušne popuste kako bi najpoznatija američka obitelj odjenula upravo njihov dizajn.

Nije tajna da su dionice modne kuće Ralph Lauren drastično porasle s 88,19 na 90,13 dolara nakon što se Melania Trump odlučila za nekoliko njihovih kreacija, između ostalog i plavi komplet koji je nosila za inauguraciju.

Stručnjakinja za protokol Joanna Rosholm, koja je radila za Michelle Obamu, izjavila je kako bivša prva dama u posljednjih osam godina mandata nije nikada posudila haljinu od dizajnera.

'Michelle Obama plaća svoju odjeću. Kada su u pitanju službena događanja od nacionalnog ili povijesnog značaja, kao primjerice državni posjet, odjeća prve dame može se dati na poklon, no to mora odobriti američka vlada. Potom se ta odjeća pohranjuje u Državni arhiv', izjavila je Rosholm.

Laura Bush također je platila sve svoje haljine, uključujući i dvije inauguracijske toalete – crvenu izvezenu haljinu dizajnera Michaela Fairclotha i srebrno-plavu Oscara de la Rente.

Vojvotkinja Kate Middleton također se vjerno drži protokola koji nalaže da kraljevska obitelj ne smije primati na poklon odjeću dizajnera. Njezina garderoba koju je nosila tijekom osmodnevnog posjeta Kanadi procjenjuje se na 560.000 kuna (80.000 dolara), a plaćena je iz džepa princa Charlesa. To je potvrdila i dizajnerica Katherine Hooker koja je za Huffington Post izjavila kako vojvotkinja od Cambridgea redovito posjećuje trgovine u kojima kupuje odjeću.

Čini se kako za razliku od Michelle Obame i Kate Middleton koje povremeno miješaju stajlinge skupim i pristupačnim odjevnim predmetima, Melania Trump nije jedna od njih. S obzirom na to da račune za garderobu podmiruje iz predsjednikova dubljeg džepa, od nje možemo očekivati samo vrhunske dizajnerske komade paprenih cijena.