IZNENADIT ĆETE SE

Evo tko je glavni krivac za vašu sijedu kosu!

18.03.2014 u 10:09

Bionic
Reading

Može li nedostatak nekih vitamina potaknuti nastanak sijedih, jesu li geni odgovorni za sijede vlasi, kako sunce utječe na pigment kose? Što je istina, a što laž, kada je ljepota kose u pitanju

Znanstvenici, dermatolozi su otkrili koji su mitovi koje godinama slušamo o sijedoj kosi, ali i kako možemo spriječiti rano pojavljivanje izdajničkih dlaka koje mnogi smatraju pozdravom mladosti. Evo najučestalijih.

Ne brinite se, čupanjem sijede kose neće izrasti dvije dlake
Tko još nije čuo za ove 'bapske priče'. No znanstvenik Randy Scheuller za Today Show rekao je kako oko ovoga uopće ne trebate brinuti. Naime, čupanje jedne dlake neće imati nikakav učinak na druge, ali čupanjem biste mogli uništiti folikul dlake pa nova uopće više neće izrasti. Nakon ove spoznaje sijeda kosa se i ne čini tako strašna.

Nećete zbog stresa posijedjeti
Iako je u Americi uobičajeno uspoređivati predsjedničke kandidate s početka mandata i njihov izgled na odlasku koji je obično bitno drugačiji i, naravno, sa sijedom kosom, nema znanstvenih potvrda koji podupiru tvrdnju da ste sijedi od briga. Naime, dermatolog Howard Brook za CNN je izjavio kako zbog stresa ne možete posijedjeti, ali možete privremeno izgubiti kosu. No ipak je ostavio mogućnost kako stres može malo pridonijeti mijenjanju pigmenta nove dlake koja će izrasti nakon stresnog razdoblja.

304176, 321322, 321073, 320759
Ako se pitate kada ćete posijedjeti, pogledajte svoje roditelje

Za sijedu kosu prestanite kriviti svog tinejdžera koji vam diže tlak. Radije pogledajte što je majka priroda podarila vašim roditeljima i to je najbolji indikator za to kada biste i vi mogli dobiti prve sijede.

Kad smo kod gena, i pripadnost etničkoj skupini određuje kada ćete posijedjeti
Prema istraživanjima bijelci sijede ranije nego azijati i crnci.

Pravilo 50-50-50 nije baš točno
Pravilo da se sve mijenja u našem tijelu kako starimo pa tako i gubljenje pigmenta u kosi, nije posve točno. Naime, neki dermatolozi vjeruju kako će 50 posto populacije u dobi od 50 imati 50 posto sijede kose. No istraživanje iz 2012. pokazalo je kako samo šest do 23 posto ljudi u populaciji od 50 ima 50 posto sijede kose.

Zbog intenzivnih tretmana bojenja kose, nećete ranije dobiti sijede
Iako možda ponekad svoju tinejdžericu zastrašujete kako će zbog bojenja kose dobiti sijede, to je klasična bapska priča.

Sunce nije krivo za sijede

Iako dokazano znamo da sunčanje uzrokuje starenje kože i bore, njegov utjecaj na kosu nije tako drastičan. Naime, 2009. znanstvenici su otkrili tko je krivac za sijedu kosu. Stanice kose prirodno proizvode hidrogen peroksid, a kada ga proizvedu previše, umjesto plave kose dobijemo sijedu.

Promijenite stil života i izbjegnite prerano izbijanje sijedih
Doktori, naime, upozoravaju kako niska razina vitamina B12 može uzrokovati gubitak pigmenta. Zanimljivo je i istraživanje iz 2013. koje je pokazalo kako pušači ranije posijede. Prema tom istraživanju postoji poveznica između pušenja i dobivanja sijedih prije tridesete.