SJAJAN SAVEZNIK

Sedam situacija u kojima će vam pomoći limun

20.10.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Prirodni načini za čišćenje ili pripremu hrane uvijek su bolji i povoljniji od skupocjenih pripravaka, a jedan od savršenih saveznika u kući je limun

1. Izbjeljivanje rublja

Umjesto kupovnih sredstava koja u reklamama garantiraju savršenu bjelinu probajte puno povoljniju varijantu s limunom. Za jedno pranje bijelog rublja usipajte do pola šalice soka od limuna zajedno s deterdžentom. Jednostavno, lako i jeftino.

2. Ublažite bolno grlo

Prirodni lijekovi uvijek su bolji izbor, a bolnom grlu pomažu limun i med. Polovicu limuna prvo malo zapecite na ploči za kuhanje ili je kratko držite iznad plamenika dok ne dobije smećkastu boju. Pustite da se hladi nekoliko minuta pa zatim iscijedite malo soka te pomiješajte s medom i pojedite.

3. Osvježite plavu kosu

Ako vam još nije vrijeme za odlazak frizeru, plavu boju kose možete osvježiti limunom. Ocijedite sok i pomiješajte s vodom pa ostavite da stoji sat vremena. Usipajte u bočicu s raspršivačem i aplicirajte na kosu. Ostavite da stoji neko vrijeme, a zatim isperite.

4. Ribež

Često ga je teško očistiti jer se ljepljiva hrana poput sira čvrsto drži za sve male i oštre rupice. Prođite nekoliko puta polovicom limuna preko ribeža i lakše ćete ga oprati.

5. Zaštitite hranu

Citrusi sprečavaju hranu da dobije tamnu boju zbog koje izgleda manje privlačno. Huffington Post zato savjetuje da pokapate limunovim sokom recimo jabuke koje želite upotrijebiti za kolače ili voćnu salatu.

6. Brza limunada

Ukusnu limunadu lakše ćete napraviti ako prethodno stavite limune u mikrovalnu pećnicu na 20 sekundi. Budući da će se malo zagrijati, lakše ćete iscijediti sok.

7. Čišćenje daske za rezanje

Daske za rezanje teško je očistiti od razne hrane, ali i mirisa koji se s vremenom uvuku. Pomoći će vam limun - ocijedite sok, natrljajte dasku i ostavite 20-ak minuta da djeluje pa isperite.