OTKRIVENA FORMULA

Evo koja je tajna sretnog i dugovječnog braka

14.09.2014 u 19:37

Bionic
Reading

Sretan dugovječan brak sigurno je kombinacija brojnih čimbenika, no zadovoljstvo žene svakako je jedna od malih tajni takvih brakova, piše u nedjelju portal TechTimes

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Marriage and Faily pokazalo je da na sreću u braku značajno utječe to koliko je njime zadovoljna žena.

Deborah Carr i kolege sa sveučilišta New Jersey analizirali su 400 bračnih parova u kojima je supruga imala barem 60 godina i koji su u prosjeku trajali 39 godina.


Kako bi ustanovili razinu bračne sreće, stručnjake su zanimali osjećaji koje partneri međusobno gaje, pa su im postavili pitanja poput: poštuje li ih njihov supružnik, razumije li njihove osjećaje ili se s njima svađa.

Carr i kolege otkrili su da su promatrani parovi općenito imali visoku razinu životne sreće, što ukazuje na to da sreća u braku u mnogome ovisi o sreći u životu općenito, iako se radilo o parovima u poznim godinama.

Također su ustanovili da, bez obzira na to kako se muškarci osjećaju u braku, oni su općenito sretniji kada su brakom zadovoljne njihove supruge.

'Kada je žena zadovoljna brakom, spremna je za muža učiniti puno više, a to pozitivno utječe na njegov život', rekla je Carr.

Studija je također pokazala da, dok su žene manje sretne kada im je suprug bolestan, muškarci ne dijele taj osjećaj kada su bolesne žene.