neželjeni gosti

Evo kako se zaštititi od glodavaca, ptica i drugih životinja koje uništavaju vrt

02.07.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Razni glodavci, mačke, ptice i druge životinje česti su neželjeni gosti u vrtovima jer rado kušaju povrće i cvijeće i tako ih uništavaju za cijelu sezonu

Toplije vrijeme je najpogodnije za sadnju i uzgoj vrtnog cvijeća te raznog povrća. No to je ujedno vrijeme u kojem sve češće u vrt dolaze razni neželjeni gosti, poput glodavaca, mačaka i ptica, koji uništavaju usjeve i stvaraju velike poteškoće vrtlarima.

Kako bi vam olakšali bitku s brojnim vjevericama, mačkama, puževima i miševima koji jedva čekaju kušati sve što ste posadili, stručnjaci donose nekoliko lako primjenjivih savjeta za zaštitu vrta.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Blokirajte sve ulaze

Kako biste životinjama otežali ulazak u vrt, blokirajte sve ulaze kroz koje se mogu provući. Izbjegnite postavljanje ograda s velikim prazninama jer će se malene životinje lako provući kroz njih, pojašnjavaju stručnjaci. 

Najbolja opcija je postavljanje zbijene drvene ograde koja ostavlja minimalno prostora za provlačenje, baš kao i kameni zidovi i čvrste čelične ograde koje životinje ne mogu pregristi.

Zaposlite kućne ljubimce

Kućni ljubimci jedan su od najboljih načina prevencije dolaska neželjenih četveronožnih posjetitelja. Psi će savršeno čuvati okućnicu od dolaska mačaka, no one će pripomoći u rješavanju problema s glodavcima.

Uz to, miris životinje u dvorištu poslat će jasan signal drugima da je to zabranjen teritorij, što će ih odbiti od ulaska na vaš posjed.

Iskoristite svjetla i zvukove

Gotovo sve mačke, ptice i glodavci pribojavaju se glasnih zvukova i rasvjete pa je jedan od efikasnijih načina zaštite dvorišta upotreba nekog od brojnih senzomotornih zaštitnih uređaja koje možete pronaći u gotovo svakoj trgovini s opremom za vrt.

Primjerice, to je najefikasnija metoda za zaštitu od lisica, jer one preferiraju mrak i tišinu. No ako i vama smetaju ovakvi uređaji, dobro će poslužiti vjetrena zvona (dekorativne cijevi koje sviraju na vjetru).

Posadite biljke odbojne neželjenim gostima

Zečevi se klone luka i većine začinskog bilja, kao i lavande i nevena, tako da uvijek preporučujemo ubaciti pokoju sadnicu ove vrste u vrt. Savršen su odabir i jer nisu zahtjevne za održavanje, a napravit će dobar posao u zaštiti od glodavaca.

Vjeverice izbjegavaju ulazak u vrtove u kojima su posađeni zumbuli, narcise i pelargonije dok kunići nikako ne vole luk i češnjak.

Mačke pak nikako ne vole mirise citrusa i izgledno je da će u doticaju s njima brzinski napustiti vrt, a izbjegavaju i matičnjak te majčinu dušicu.