PAMTITE ŠTO JEDETE

Evo kako možete mršavjeti bez dijete i vježbanja

06.12.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Novo istraživanje donosi sasvim nova saznanja po pitanju dijete i gubitka kilograma, a znanstvenici tvrde kako pamćenje onoga što smo pojeli igra ključnu ulogu u smanjivanju apetita

Istraživanje, objavljeno u časopisu Plos One, pokazalo je da, ukoliko želite smršavjeti, morate dobro pamtiti što ste jeli, a za gubitak kilograma ne morate prionuti na razne dijete i salate kako biste bili vitki.

U istraživanju je sudjelovalo stotinu muškaraca i žena kojima su pokazane veće i manje zdjele sa juhom koju su kasnije i dobili za jesti. Međutim, dio juhe je u određene zdjele dodan ili pak oduzet, što sudionici istraživanja nisu znali. Odmah nakon obroka, oni koji su dobili manje porcije, logično, manje su se i najeli, no nakon samo dva do tri sata količina pojedene juhe više uopće nije imala utjecaj na osjećaj gladi, piše Daily Mail. Umjesto toga, oni koji su mislili da su pojeli veći tanjur juhe i osjećali su se sitijima.

Istraživanje objavljeno u časopisu Plos One pokazalo je kako pamćenje onoga što smo jeli igra ključnu ulogu u smanjivanju apetita. 'Ovo istraživanje pokazuje kako glad koju doživljavamo između obroka nije jednostavan rezultat količine ili vrste hrane koju smo pojeli, postoji i određena doza psihologije koja je u to uključena. Istraživanje je pokazalo da ako nekome ometate pažnju dok jede, imat će lošije pamćenje tog obroka te će puno prije osjetiti glad. Jedan od načina kako spriječiti prekomjerno jedenje je prestati jesti ispred televizora ili kompjutera', kaže voditelj Jeff Brunstrom sa Sveučilišta u Bristolu.