500 MILIJUNA DOLARA

Evo kako izgleda najskuplja jahta na svijetu!

20.10.2014 u 11:49

Bionic
Reading

Najskuplja jahta na svijetu, kako ju je Igor Lobanov zamislio, ne postoji – no za 500 milijuna dolara bi mogla postati stvarnost

Pretpostavljamo da je moto Igora Lobanova – ako sanjarimo, nebo je granica. U slučaju Lobanovljeve jahte, granica je 500 milijuna dolara, piše The Daily Beast

Zamišljena jahta zove se Star, a njezin autor je Rus Igor Lobanov. Nema sumnje da je u pitanju vrlo moderan dizajn, no Lobanovljeva jahta nije samo za gledanje – na njoj ima mjesta za čak 200 ljudi, a 36 gosti može ostati i spavati. Jahta na krmi ima i heliodrom.

Star će biti dugačak 132 metara i visok oko 60 metara, a cijena od 500 milijuna dolara temelji se na gradnji u Europi.

'Problem je što postoji mnoštvo jahti napravljenih po šabloni. Tržište ih je puno i kod njihovog dizajna ne postoji nikakav rizik. Mladi dizajneri se teško mogu probiti na takvo tržište', kaže 42-godišnji Igor Lobanov te se nada da će njegova vizija jednog dana stvarno biti utjelovljena negdje u Bahrainu ili Kataru.

Lobanov se bavi dizajnom jahti već 11 godina. Prvi brod koji je osmislio imao je 85 godina i za njega je tvrtka za koju je Lobanov radio dobila dvije nagrade. Jahte se u prosjeku grade oko četiri godine.

'U mom djetinjstvu nije bilo ničeg prekrasnog. Najljepše stvari koje sam vidio bili su ratni zrakoplovi. Bili su toliko lijepi da je bilo lako zaboraviti da je u pitanju oružje', kaže Igor Lobanov, dizajner koji trenutno živi u Engleskoj.

Lobanov je ideju za Star dobio u suradnji s Alexom Malybaevim u agenciji Firma, a planira jednog dana dizajnirati i crkvu bez obzira što nije religiozna osoba.