ZANIMLJIVO OTKRIĆE

Egipćani su prije pet tisuća godina pravili pivo

30.03.2015 u 11:42

Bionic
Reading

Egipćani su pravili pivo prije pet tisuća godina i to na mjestu na kojem je danas Tel Aviv, objavili su u nedjelju izraelski arheolozi

'I prije više tisuća godina Tel Aviv je bio grad koji nikad ne spava', našalio se voditelj iskapanja Diego Barkan jer Tel Aviv bije glas partijanerskoga grada.

U 17 spilja iz Brončanog doba usred Tel Aviva, arheolozi su iskopali glinene posude i fragmente keramičkih kada iz 3500. do 3000. pr. Kr.

U spiljama je skladišteno voće i povrće, objavili su arheolozi koji rade u suradnji s izraelskim uredom za starine. No kade su sukladne alatu kojim su se Egipćani tradicionalno služili u proizvodnji piva.

'Ovo je prvi dokaz egipatske nazočnosti u središtu Tel Aviva', rekao je Barkan.

Sve dosad bilo je dokazano samo da je Egipćana bilo na sjeveru današnjega Izraela, te ponegdje na južnome obalnom dijelu.

Inače, mnoga su istraživanja pokazala da pivo u umjerenim količinama, osim što gasi žeđ, zbog svojih prirodnih sastojaka ima i blagotvoran učinak na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju. No to vrijedi samo ako se pivo konzumira u umjerenim količinama. Preporučena umjerena količina piva za ženski spol iznosi do tri decilitra dnevno, a za muškarce od 3 do 6 decilitra piva dnevno.