Intervju s našim poznatim glazbenikom

Duboko vjerujem da se duše prepoznaju onda kada treba, kad je pravi tren za to i iz takvih susreta nastaju najljepše melodije

24.06.2021 u 09:54

Bionic
Reading

Zvjezdan Ružić, glazbeni virtuoz iz Matulja prije nekoliko dana iznenadio je svoju publiku neobičnom suradnjom. Onom s Lukom Paljetkom. Prije početka koncerata diljem Jadranske obale postavili smo mu par kratkih pitanja

1. Prije nekoliko dana ste predstavili jako neobičnu suradnju s našim akademikom i književnikom Lukom Paljetkom. Odakle ideja za takvu suradnju?

Ideja se rodila iz našeg prijateljstva. Fra Ive i Luko često mi šalju pjesme u glasovnim porukama. Bude tu puno moćnih stihova i dubokih poruka, ali te nedjelje, kada mi je porukom stigla pjesma „Tvoj život“, čitavo mi se tijelo naježilo dok sam ju slušao. Bilo je to kao da mi se duša obraća kroz Lukin glas, kao da mi pokušava reći ono nešto bitno, puno bitnije od svih onih teorija i borbi koje glava stvara, vodi. Nisam je mogao prestati slušati i poželio sam je imati, uvijek nositi uz sebe, sa sobom, u sebi.

2. Kako je bilo 'zakoračiti' u književnost?

Ovo je definitivno bio izazov za mene jer su stihovi Ivana Kramara puni mudrosti, duboki i snažni, a Lukina interpretacija istih je vrlo moćna. Osjećao sam veliku odgovornost da pronađem tonove koji će pridonijeti toj poruci, tim dubinama što ih „Tvoj život“ nosi.

3. S kim biste još voljeli ostvariti suradnju u Hrvatskoj, a s kim u inozemstvu?

Nisam planirao ovu suradnju, kao i nijednu drugu dosad. One su se dogodile nenadano, u nekim neobičnim okolnostima i mimo svih očekivanja i najiskrenije nemam planove ni za domaću suradnju ni za inozemnu. Duboko vjerujem da se duše prepoznaju onda kada treba, kad je pravi tren za to, i iz takvih susreta nastaju najljepše melodije. Sve ostalo bila bi kalkulacija, matematika, a to definitivno nije moj put ni moja priča.

4. Moramo se dotaknuti aktualne epidemije, kako je to utjecalo na vas? Jeste li to vrijeme možda iskoristili za kreativno stvaranje?

U ovoj pandemiji napisao sam novih 14 skladbi, napravio seriju edukacijskih videa „Na svome putu“ u suradnji s akademijama i svim srednjim glazbenim školama u Hrvatskoj, još bolje se povezao sa svojom publikom putem interneta, održao nekoliko uspješnih livestream koncerata i snimio nekoliko predivnih video spotova. Zapravo, kada sve zbrojim, bila je ovo jedna poučna godina za mene i veliki test za moju ljubav prema mojoj glazbi.

5. Kakvi su vam planovi za ljeto?

Već sam održao dva predivna koncerta pred publikom uživo, a do kraja ljeta me očekuje još desetak njih i, naravno, jako se veselim ponovno dijeliti svoju glazbu sa svojom publikom.