ODLIČNI TRIKOVI

Držite se ovoga i vaša vesta će uvijek biti kao nova

25.10.2015 u 09:29

Bionic
Reading

Svake zime zna se dogoditi da žrtvujemo vunenu vestu zbog nepravilnog pranja ili s vremenom postane deformiranog oblika i izblijedjela. Kako biste izbjegli tu vunenu katastrofu, donosimo vam nekoliko savjeta kako možete sačuvati ovaj topli i neizostavan komad odjeće u hladnijim mjesecima

Kako se na jednostavan način možete riješiti mucica s omiljene vunene veste? Neizbježna istina je da sve veste mogu dobiti mucice samo oblačenjem ili pranjem. Nervirajuće mucice možete jednostavno ukloniti s veste tako da pridržavajući vestu, mucice pažljivo uklonite običnom britvicom. Osim britvice, danas u ponudi postoje i efikasni aparati za uklanjanje mucica koji će riješiti taj vuneni problem.

Ako ste se ikada pitali kada je potrebno oprati vestu, pronađen je odgovor. Vunenu vestu preporučuje se oprati nakon četvrtog nošenja, osim u logičnim slučajevima kad je uprljana, miriše na znoj ili pak na dim cigarete.

Vunenu vestu ipak je najbolje održavati ručnim pranjem. Kako biste je isparali na što bolji način, ispunite sudoper ili lavor hladnom vodom i dodajte manju količinu deterdženta za vunu i osjetljive tkanine. Kada ste to učinili, uronite svoju vestu i ostavite da upija deterdžent 30 minuta. Nakon toga svoju vunenu vestu isperite u hladnoj vodi. Stručnjaci također savjetuju da vunenu vestu nakon pranja nikako ne cijedite. Umjesto toga, vestu umotajte u ručnik kako bi nestao višak vode, a nakon toga je položite na suh i čist ručnik ili stalak za sušenje.

Ako vaša vesta izaziva povremeni svrbež, isti postupak ponovite kao i kod ručnog pranja, samo umjesto deterdženta za pranje upotrijebite omekšivač tkanine. Nakon umakanja u hladnoj vodi i omekšivaču, vestu isperite u hladnoj vodi. 

Jeste se ikad pitali kako možete proširenu vestu smanjiti? Smočite vestu i stavite u sušilicu na visokoj temperaturi i sušite do trenutka kada je vesta gotovo presušena. Veličinu veste možete kontrolirati ovisno o tome koliko je smočite. Kompletno mokra vesta vodit će do još većeg smanjivanja, a samo vlažna vesta će se manje smanjiti. Ako je vaša vesta izgubila oblik, stručnjaci savjetuju da mjesta nepravilnosti malo namočite i takvu vestu ubacite u sušilicu.

Ovisno o tkanini, postupak širenja smanjene veste je također moguć. Proširite vestu držeći jednim krajem ovratnik, a drugim rub veste, lagano povlačeći krajeve. Isti postupak primijenite i za rukave koje ćete na jednak način proširiti. Ako ste se pitali na koji način možete izbjeći proširenja na ramenu od držanja veste na vješalici, stručnjaci savjetuju da svoje veste uopće ni ne držite na vješalicama, već pospremljene u ormaru kako ne bi izgubile oblik.