isprobajte nešto novo

Mislite da ste savladali umijeće grillanja? Okušajte se u ovim klasičnim američkim stilovima i zadivite svoje goste!

08.05.2021 u 07:52

Bionic
Reading

Sezona roštiljanja se službeno otvara i, ako nam vrijeme bude blago naklonjeno, potrajat će dugo u rujan

Jasno nam je da svatko od nas živi u uvjerenju kako smo upravo mi najbolji majstori od roštilja, da baš mi imamo provjerene recepture koje redovito oduševljavaju svako nepce i da nitko od nas ne misli da postoji način da naše zavidne vještine postanu još bolje, ali budimo realni. Svijet je golemo mjesto koje obiluje genijalnim načinima priprave mesa na roštilju. Mjesta za napredak uvijek ima.

A znate li čija je kuhinja praktički izumila umjetnost roštilja kakvu znamo danas? Američka. Premda, valja reći i da pečenje mesa na otvorenoj vatri vjerojatno staro kao i čovjek sam. No, možda nas upravo ta spoznaja vraća na onaj dio o golemom mjestu za napredak i usavršavanje svojih tehnika roštiljanja.

Stoga vam u nastavku donosimo nekoliko najpopularnijih američkih barbeque stilova koji će vas zasigurno oduševiti, kao i sve vaše prijatelje koje ćete ove sezone počastiti svojim umijećem!

Memphis style

Možda to niste znali, ali se Memphis smatra svjetskom prijestolnicom svinjetine na roštilju. Ovaj se stil odlikuje time što kuhari najčešće posežu za svinjskim rebrima ili leđima te činjenicom što meso mariniraju suhim začinima – crvenom paprikom i solju, kombinacijom koja mesu daje karakterističnu boju.

Bez obzira na to koliko vam se kombinacija ovih provjerenih začina možda činila jednostavno, okus mesa je nevjerojatan – što će vam potvrditi milijuni Amerikanaca. A cjelokupni doživljaj će biti još i bolji uparite li svoj roštilj s tradicionalnim Memphis umakom koji se sastoji od slatkastog octa i rajčica.

St. Louis style

Ovaj je stil karakterističan po tome što majstori na roštilju najčešće peku spare ribs. Još jedna tipična odlika ovog barbeque stila je i jedinstveni barbeque umak koji se koristi za meso. Riječ je o specijalnoj recepturi slatkog-kiselog umaka koji se temelji na umaku od rajčice.

West-Texas style

Američka savezna država Teksas poznata je po tome što se može pohvaliti s čak nekoliko regionalnih stilova roštilja koji se međusobno itekako razlikuju. Zapadnoteksaški stil, ili, kako ga još nazivaju, kaubojski stil roštilja od ostalih se teksaških stilova razlikuje po tome što se meso ne dimi, nego peče iznad određene vrste ugljena.

Mi se možda u ovim podnebljima nećemo dočepati drva meskita, ali će poslužiti bilo koji drugi drveni ugljen – sigurni smo da nam to nijedan kauboj neće zamjeriti. No, za to je dozvoljeni izbor mesa vrlo širok – na ovaj način možete spremati kozetinu, ovčetinu, piletinu ili govedinu sve dok je meso tanko narezano budući da je vrijeme pečenja u ovom stilu relativno kratko!

Kansas City style

Ovaj je barbeque stil daleko najpopularniji u Americi, a Kansas City se s dobrim razlogom smatra svjetskom prijestolnicom roštilja. Kansas City tehnika roštilja ima priličnu dugu tradiciju, a sve je krenulo 1908. od stanovitog gospodina Henryja Perryja koji je svojim gostima spremio sporo pečena svinjska rebarca koja je začinio umakom od melase, čilija i rajčice. Meso je pakirao u stari novinski papir i prodavao ga 25 centi. Tko bi rekao da će njegov recept jednom steći svjetsku slavu!

Što je zajedničko svakom roštilj majstoru

Možda vas nismo uspjeli pokolebati u uvjerenju da je vaš osobni stil roštilja i dalje najbolji na svijetu. Niti nam je namjera osporavati vaše prekaljene majstorske vještine roštiljanja. Tko kaže da našim tradicionalnim stilovima roštilja išta fali? No, znate li što baš svaki stil roštilja, neovisno o tome s kojeg dijela kugle zemaljske potekao, ima zajedničko? One odvratne masne metalne šipke od kojih zazire svaki majstor roštilja!

Priznajte, koliko ste se puta pronašli u situaciji da svoj roštilj samo omotate u papir i bacite u gepek nadajući se da će se one tvrdokorne nečistoće oribati same od sebe? Ili su vam možda bliskije situacije u kojima, nakon genijalnog druženja s prijateljima, navečer doma u kadi satima bezuspješno ribate i ribate i ribate dok vam se ne otopi koža na prstima, a željeni rezultat i dalje izostaje?

Srećom, netko je pametan izmislio Smac, sredstvo za čišćenje koje će u tili čas pobijediti i najtvrdokornije masnoće – neovisno o tome gdje se one nalazile. Osim moćne recepture, ovaj se proizvod odlikuje i ugodnim citrusnim mirisom koji će zasigurno svaki proces čišćenja učiniti ugodnijim.

S obzirom na to da se milijuni ljudi diljem svijeta kunu u ovaj proizvod i mi smo ga odlučili testirati na prvom roštilju ove godine. Malo je reći da su nas rezultati oduševili. Sve što je bilo potrebno da svoj roštilj vratimo na tvorničke postave čistoće bilo je poprskati ga Smac Limunom te mokrom krpom isprati sve – ALI BAŠ SVE – tvrdokorne masnoće od kojih nam se inače dizala kosa na glavi

I možemo vam reći još jedno, od ove ćemo sezone, zahvaljujući Smac Limunu, zasigurno roštiljati češće, a ohrabriti ćemo se i okušati se u ovim popularnim američkim stilovima koji su nam dosad bili, priznajemo, malo zastrašujući. Jer, tko će se boriti s dva straha istovremeno! Sad, kad smo pronašli lijek protiv straha od tvrdokornih masnih naslaga, otvoreni smo za kulinarske avanture koje su pred nama!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji sa Smac Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.