BOLNA BRZOPLETOST

Događa vam se da hranom ili pićem spalite jezik? Evo što vam je činiti

07.02.2019 u 09:51

Bionic
Reading

Vjerojatno nema osobe kojoj se nije dogodilo da stvarnu temperaturu neke hrane osjeti tek kad je zalogaj već u ustima, ili koja gutljaj kave ili čaja nije srknula prerano

Trenutna bol uzrokovana kratkotrajnom izloženošću vrućoj hrani ili piću nije jedina posljedica neopreznosti. Osjećaj otečenosti okusnih pupoljaka na jeziku osjećat ćete satima, a može vam se dogoditi da satima nakon prestanka boli ne osjećate okuse hrane.

Prvo što morate napraviti kad shvatite koliko su hrana ili piće u vašim ustima vrući je što prije, koliko god je moguće, ispljunuti vruć sadržaj iz usta, kako bi se spriječilo daljenje spaljivanje u usnoj šupljini, ali potencijalno i u grlu ili jednjaku.

Spaljeno područje na jeziku potom ohladite ledenom vodom, a u ustima možete držati i hladan jogurt ili mlijeko koji će obložiti oštećeno tkivo i ublažiti posljedice.

Kako bi što prije zaliječili oštećeno tkivo, opekline je važno održavati čistim, što možete činiti svakodnevnim ispiranjem slanom vodom. Nelagodu koju osjećate olakšat ćete povremenim umrtvljenjem zahvaćenog područja, a za to će vam također poslužiti ledena voda, kao i hladno mlijeko ili jogurt. Prirodnu pomoć u liječenju oštećenog nježnog područja pružit će i med. U slučaju jače opekline pomoć potražite u ljekarni.

Sve što može iritirati oštećeno tkivo treba izbjegavati, a to su vruća, začinjena i kisela hrana ili piće, kao i duhan. Dok rane ne zacijele, treba izbjegavati i četkanje jezika.

Spaljivanjem jezika znatno se oštećuju stanice njegovog tkiva i za vraćanje u normalno stanje potrebno je obično dva do tri dana. Potraje li oporavak puno duže od toga, ili ako se na jeziku pojave plikovi, pomoć potražite kod svoga liječnika.

Ako je opeklina jača, šteta može nastati i na okusnim pupoljcima. Međutim, to je stanje obično samo privremeno, jer se okusni pupoljci obnavljaju bez poteškoća. Trajna oštećenja okusnih pupoljaka ne bi trebala uzrokovati ni višekratna spaljivanja jezika, ali nije na odmet podsjetiti kako ne treba srljati i kako za izbjegavanje spaljivanja jezika treba samo malo pričekati da se hrana ili tekućina ohlade. Posebnu pažnju treba posvetiti juhama, varivima, kavi, čaju i jelima sa sirom.