VIŠESTRUKA KORIST

Dobar san vrijedi kao glavni zgoditak na lutriji

16.03.2017 u 18:50

Bionic
Reading

Osjećaj koji vas preplavi nakon što se dobro naspavali može se usporediti s onim kod dobitka na lutriji, tvrde britanski znanstvenici čija je studija pokazala da je to ujedno najjeftiniji i najučinkovitiji način poticanja javnog zdravlja

Više vremena odvojenog za san i bolja naspavanost koriste našem mentalnom zdravlju, a učinak se može usporediti s dobitkom 1,7 milijuna kuna (200.000 britanskih funti) na lutriji.

No istraživači sa Sveučilišta u Warwicku, koji su tijekom četiri godine analizirali spavanje na uzorku od 30.500 ljudi diljem Velike Britanije, ističu da najviše koristi donosi kvaliteta našeg sna koja bi u konačnici mogla biti najučinkovitija, najjednostavnija i najjeftinija metoda podizanja zdravlja i dobrobiti društva u cjelini.

Sudionici istraživanja ispunjavali su periodički upitnike o općem zdravstvenom stanju, a stručnjaci koji su iz upitnika pratili mentalno zdravlje ispitanika povezali su poboljšanje kvalitete i količine sna s boljim rezultatima na testovima mentalnog zdravlja.

Poboljšanje sna rezultiralo je pozitivnim promjenama sličnim onima koje se postižu dvomjesečnom kognitivnom terapijom, pokazala je također studija. Utvrđeno je i da nedostatak sna, loša kvaliteta spavanja i trošenje više lijekova za spavanje može dovesti do pogoršanja medicinskih i emocionalnih stanja.

Autorica studije dr. Nicole Tang napominje da sadašnji rezultati ukazuju na niz dobrobiti za mentalno i tjelesno zdravlje koje se mogu povezati s pozitivnim promjenama u spavanju.

Liječnicima je odavno poznato da ljudima koji pate od nesanice prijete depresija, anksioznost i problemi s raspoloženjem.

'Zadovoljstvo je vidjeti ozdravljujući potencijal sna izvan kliničkih ispitivanja, jer nam pokazuje da su dobrobiti boljeg spavanja dostupne svima i nisu rezervirane samo za one koji zbog iznimno lošeg sna trebaju intenzivne tretmane', rekla je Daily Mailu dr. Tang.

Studija objavljena u časopisu Sleep daleko je još od rezultata koji pokazuju uzročno-posljedičnu vezu, kaže ova znanstvenica, ali u svrhu poboljšanja zdravlja već sad treba promicati podizanje kvalitete sna i smanjivanja upotrebe lijekova za spavanje.