DOBRA MOTIVACIJA

Djeca koja pomažu roditeljima u kuhanju jedu više povrća

06.03.2017 u 06:09

Bionic
Reading

Djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju, pokazalo je istraživanje tvrtke Nestlé. U sklopu istraživanja provedenog u Nestléovu istraživačkom centru u Lausannei uspoređene su namirnice koje djeca biraju kada sudjeluju u pripremi obroka s onima za koje se odlučuju kada u pripremi ne sudjeluju

Ukupno 47 roditelja s djecom u dobi od šest do 10 godina pripremalo je obroke od različitih namirnica, kao što su pohana piletina, salata, cvjetača i tjestenina. Tako je od ukupnog broje djece pola pomagalo roditeljima u pripremi obroka dok se druga polovica igrala.

'Djeca koja su kuhala sa svojim roditeljima pojela su veći dio svog obroka i značajno veće količine povrća. Rezultati ukazuju na to da uključivanje djece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih prehrambenih navika te povećanju unosa povrća kod djece', rekao je nutricionist dr. Klazine van der Horst, voditelj tima znanstvenika koji su proveli istraživanje.

Djeca koja su pripremala obrok s roditeljima pojela su gotovo 76 posto više salate i 27 posto više piletine te su ukupno unijela oko 25 posto više kalorija od djece koja nisu sudjelovala u pripremi. Istraživanje je također pokazalo kako pomaganje u pripremi obroka podiže samopouzdanje kod djece i stvara osjećaj ponosa.

'U današnje vrijeme djeca se hrane lošije nego ikad, stoga je jako važno da roditelji posvete više pozornosti pravilnoj prehrani i stvaranju dobrih prehrambenih i životnih navika kod svoje djece. Uključivanje djece u proces pripremanja hrane ima pozitivan utjecaj na unos hrane, a predstavlja i kvalitetan oblik obiteljskog druženja', izjavila je Aleksandra Malešević, nutricionistica tvrtke Nestlé za regiju.

Postoji, također, i veza između ukupnog vremena koje se provede u pripremi obroka i vremena provedenog 'za stolom'. Ovo istraživanje pokazalo je kako djeca koja borave u kuhinji više vremena posvećuju samom obroku i više uživaju dok ga jedu.
Tvrtka Nestlé nedavno je objavila vodič za djecu i roditelje sa savjetima za uzgoj organskog povrća, kao dio svjetskog programa Healthy Kids, koji se u Hrvatskoj pod nazivom 'VrtimZdraviFilm' provodi treću godinu zaredom.