modni hitovi

Dizajnerica otkriva tri najvažnija trenda koja će vladati ovog ljeta, ali i predstavlja odjeću koja odlično pristaje i ženama i muškarcima

05.05.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Poznati Lee Jeans, pravo carstvo trapera izgrađeno u SAD-u davne 1889. i lononski brend Aries, iza kojeg stoji dizajnerica Sofia Prantera, udružili su snage za capsule kolekciju. Povodom predstavljanja kolekcije dizajnerica talijanskih korijena otkriva nezaobilazne modne trendove ove sezone te svoje viđenje modne budućnosti

Povodom capsule kolekcije Aries je preradio i reinterpretirao deset osnovnih odjevnih komada modne kuće Lee, poput slavne jakne Rider te jakne 191-1 u stilu radne odjeće, koja se odlično uklapa kako u mušku, tako i u žensku garderobu.

Spajajući zaraznu energiju talijanskog undergrounda 70-ih i 80-ih godina sa snom o američkom zapadu, ova capsule kolekcija nadahnuta je djelima redatelja Sergia Leonea i Sergia Corbuccija te američkim vesternima, koji su se u to vrijeme često snimali u Italiji. Italija je u to vrijeme bila fascinirana američkim Zapadom.

Po uzoru na neoklasične skulpture te tradicionalne talijanske ručno rađene tkanine, traper poprima umjetničke i retro naglaske pod kreativnim vodstvom Ariesa i kroz oko talijanskog umjetničkog fotografa Roberta Timperija. Capsule kolecija tako na temelju deset Leejevih baznih odjevnih predmeta predstavlja bezvremenske komade s dodanom dozom stila koja je savršena i za muškarce i za žene.

Dizajnerica Sofia Prantera ovu kolekciju opisuje kao 'neoklasični špageti vestern'. Dizajnerica je brend Aries osnovala 2010. godine, a njezi dizajnerski put uvijek je fino balansirao između tanke i vrlo nejasne linije između mode i ulične odjeće. Upravo taj hibrid između mode i eksperimentiranjastopljen s uličnom odjećom i grafičkom estetikom istaknuo je brend na tržištu.

Sofia Prantera kao modnu budućnost predviđa rodnu neutralnost, a upravo to predstavlja u ovom capsule kolekcijom. Međutim, kreiranje odjeće namijenjene muškarcima i ženama donosi i određene izazove. 'Izazovi su više komercijalni nego kreativni. Koliko se sjećam, žene su uvijek nosile mušku odjeću, a danas češće viđamo obrnuti trend. Pravi je izazov natjerati širu publiku da shvati kako iste traperice mogu savršeno dobro odgovarati različitim pojedincima. Budući da je ova kolekcija potpuno uniseks, kupci mogu odabrati slim fit kroj ili onaj opušteniji, no oblici su potpuno isti. Možda je ovaj je koncept pomalo zbunjujući za širu javnost,' kaže Sofia Prantera.

Kao nezaobilazne modne trendove za nadolazeću sezonu dizajnerica ističe grafičke uzorke, uniseks krojeve odjeće te estetiku koja je vladala 2000-ih. 'Ljudi su moja najveća inspiracija, poticajni razgovor s prijateljima, a inspiriraju me i svakodnevne aktivnosti,' kaže dizajnerica koja smatra kako bi modni svijet bio puno bolji kada više ne bi postojala muško-ženska podjela.

Za odjevni predmet iz capsule kolekcije Lee Jeans x Aries u koji se isplati investirati dizajnerica navodi traperice Status Rider. Njezin ultimativni savjet za stil vrlo je kratak i jasan: 'Budite samouvjereni.'