MODNI KLASIK

Dizajneri odgovaraju ljubiteljima širokog kroja: Skinny traperice nikad neće izaći iz mode

15.02.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Široki kroj traperica postao je jedan od glavnih trendova 2023. godine, no dobro upućeni dizajneri i proizvođači traperica tvrde da skinny model neće tako lako prestati biti 'in'

U posljednje vrijeme traperice širokog kroja 'iskaču iz paštete', a mnogobrojni modni influenceri tvrde kako je došlo vrijeme njihove apsolutne vladavine te da su skinny kroju dani odbrojani. Ipak, modni stručnjaci i proizvođači tvrde kako je to daleko od istine te da skinny kroj nikad neće izaći iz mode!

'Poznato je da uvijek govorim kako uzak kroj nikad neće umrijeti. Široki modeli su definitivno u trendu, no ne brinite, skinny nas neće napustiti tako skoro', tvrdi Chip Bergh, direktor Levi'sa.

Upravo je Levi's, najpopularniji proizvođač traperica sa 150-godišnjoj tradicijom, objavio kako je u posljednjem kvartalu 2022. godine nadmašio sva očekivanja u prodaji te kako su uži modeli definitivno i dalje vrlo popularni.

Prodaja traperica znatno je pala od doba pandemije kada su se nosile gotovo isključivo trenirke i tajice, no povratkom na posao i drugim socijalnim zbivanjima, porasla je potražnja i za traperom. Posebno je to primjetno kod milenijalaca, osoba rođenih između 1981. i 1996. godine, koji su apsolutno ludi za ovim modelom.

'Mislim da skinny modeli nikad neće izaći iz mode', tvrdi i Diana Smith, analitičarka prodaje u Mintelu koja je vrlo dobro upućena u stvarne trendove naspram onoga što možemo vidjeti na društvenim mrežama.

OLIVIA PALERMO

Nitko ne nosi skinny traperice poput nje, a osvojile su ju i hit čizme sezone

Pogledaj galeriju

Zanimljivo je kako se upravo na Instagramu i TikToku vodi nadmetanje između milenijalaca, zaljubljenika u skinny kroj, i pripadnika generacije Z koji nepopustljivo tvrde da je došlo vrijeme u kojem se nose isključivo širi modeli.

Zastupatelji teorije o vječnoj popularnosti uskih traperica tvrde da ne postoji ništa toliko udobno i chic da istovremeno nudi mogućnost da ih nosite na sastanak, a onda dođete kući i u njima se sklupčate u krevet spremni za poslijepodnevni odmor! Tvrde i kako je širi kroj vrlo nepraktičan ljeti jer potiče znojenje, a zimi nije niti približno topao kao uži kroj.

  • +7
Sive traperice širokih nogavica Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

S druge strane, pripadnici generacije Z, odnosno osobe rođene između 1997. i u ranim 2010-ima, tvrde kako je skinny model nešto što ćete pronaći u ormaru svojih roditelja i nimalo nije cool.

'Skinny model lagano izlaze iz mode i ustupaju mjesto raznim modelima sa širokim, opuštenim nogavicama. Ipak, trebat će proći jako puno vremena da u to uvjerite mnogobrojne okorjele zaljubljenike u uske traperice', zaključuje povjesničarka mode Emma McClendon.