ostat ćete bez daha

Divite se: Ove nevjerojatne lokacije nalaze se tek koji sat od Hrvatske

Bionic
Reading

Često maštamo o dalekim destinacijama ni ne sluteći koliko se predivnih prizora može pronaći tu, nama pod nosom. Ovo su samo neka od mjesta na koja možete poći vikendom, a da to podnesu vaša djeca, ali i kućni budžet

Često na stranicama agencija za putovanja vidimo prizore i krajolike za koje pomislimo ‘da barem jednom mogu otputovati tamo’. No ni ne slutimo koliko se predivnih prizora može pronaći tu, nama pod nosom, na samo nekoliko sati od hrvatske metropole. Ovo su samo neki od njih, predivni i prihvatljivi za hrvatski džep.

Dom ledenih divova, najvećih na svijetu

The Eisriesenwelt ili Svijet ledenih divova najveći je sustav ledenih špilja u Europi, pa i svijetu, a smješten je u Austriji južno od Salzburga. Ledene špilje sastavljene su od prolaza i dvorana koji podsjećaju na unutrašnjost katedrale pa su njihove ‘sobe’ nazvane ‘ledena vrata’, ’ledena kapelica’ i ’ledene orgulje’. Svijet od leda koji oduzima dah nastao je kao posljedica prodiranja vode u vapnenačke špilje koje su stare oko dva milijuna godina. Sastoji se od prolaza koji vode do ledenog zida visokog 30 metara, na čijem vrhu vas čeka labirint. Prirodni je to fenomen kakav nećete pronaći nigdje osim u Austriji, i to na 1500 metara nadmorske visine.

Najstariji ZOO na svijetu!

U srcu Beča, unutar imanja koje pripada dvorcu Schönbrunn, niknuo je prvi austrijski zoološki vrt i najstariji ZOO na svijetu. Iako se godinom njegovog osnutka smatra 1752., njegova povijest seže u davnu 1452. godinu. Najprije je služio samo kao vrt za plemiće i njihove obitelji, a kasnije je otvoren za javnost. Danas je u državnom vlasništvu, a godine 2010. proglašen je najboljim ZOO vrtom u Europi.

Spuštanje niz ledenjake

Ne, ne šalimo se! Među brojnim planinskim lancima i alpskim vrhovima smjestio se i Grossglockner, najviši alpski vrh s visinom od 3798 metara nadmorske visine. Grossglockner leži na granici između Koruške i Istočnog Tirola, karakterističnog je oblika piramide i poznat po ledenjacima na kojima se može skijati cijele godine. No znan je još po nečemu - po cesti visokih Alpa Grossglockner.

Na 48 kilometara dugoj cesti prolazite sva područja klime i vegetacije između Austrije i Arktika, a prirodni igrokaz nadopunjuju mnoge informacije, izložbe, edukativne ploče i putovi. Alpska cesta Grossglockner otvorena je od početka svibnja do početka studenog. Sve su izložbe otvorene od 10 do 17 sati i besplatne.

Najveći vodopad u Europi!

Krimmler Wasserfälle najveći je vodopad u Europi sa svojih 380 metara visine. Do vrha vodopada možete se penjati uređenim stazicama te uživati u predivnim prizorima nacionalnog parka. Morate priznati da je neodoljiva i sama pomisao da uživate u prirodi dok pokraj vas, svom svojom silinom, juri predivan, ogromni, srebrni slap.

Hohe Tauern, mjesto na kojem planina dotiče nebo

Rijetka su mjesta u Alpama na kojima je igra geologije i vremena stvorila nešto veličanstveno, što već na prvi pogled ostavlja bez riječi. Nacionalni park Hohe Tauern jedno je od njih, a prostire se na 1800 kvadratnih kilometara te proteže preko Koruške, Tirola i predjela Salzburger Land. U sredini se nalazi vrh koji smo već spomenuli – Grossglockner. Na zapadnom dijelu je skupina Venediger, a na istočnom dijelu Hochschober, te ima ukupno 226 vrhova koji prelaze visinu od 3000 metara. Što vam, kad se popnete na jedan od njih i uperite pogled na sve oko sebe, daje osjećaj da lebdite na oblacima. Čist zrak, smaragdna jezera, bučna voda te spoj plavog neba i zelenih planina pomoći će vam da nahranite osjetila, ali i da očistite um jer boravak na ovom mjestu ima meditativan učinak.

Borovi koji liječe

Možete li zamisliti šumu u kojoj su samo mirisni borovi? U Austriji to ne morate zamišljati – Graukogel je šuma ili dom borova starijih od 300 godina. Njihova mudrost isijava svuda oko vas, na šetnjici dugoj 45 minuta. Dok lagano koračate u ovoj čudesnoj šumi, pokraj sebe ćete opažati 'postelju od bora', ljuljačke i druge zanimljive postaje na kojima možete zastati ne biste li udahnuli zrak, pročistili sinuse i promislili o životu. Jer na ovome mjestu, u 'šumi mudraca', kažu oni koji su ih posjetili, donose se vrlo važne i dobre životne odluke. Probajte pa nam javite.

Klizanje na zrcalima!

Koruško jezero Weissensee najveće je prirodno klizalište Europe, čiji se ledeni pokrov redovito obnavlja i održava. Već od sredine prosinca na ledenoj površini debljine do 40 centimetara uživaju ne samo klizači, već i zimski šetači, a na ledu se može naići i na tragove zaprežnih saonica. Sigurno ćete se začuditi, no na ovome jezeru radi poseban majstor koji se, uz pomoć svojih suradnika, brine za održavanje i do 25 kilometara ledenih staza, poligona za boćanje na ledu i hokejaških igrališta. Isti taj scenarij naći ćete i u donjoj Austriji, Gradišću, Štajerskoj, Tirolu… sve ove regije poznate su po klizanju na zaleđenim jezerima koje je sigurno i klizačima pruža osjećaj koji će pamtiti cijeli život.

Više informacija pronađite ovdje.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal