ZBOG BIOGRAFSKE KNJIGE

Dikan pokrenuo tužbu protiv Vlatke Pokos

vlatka pokos

vlatka pokos

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic

Osam dana prije izlaska knjige Vlatke Pokos 'Život u raju' Josip Radeljak pokušao je spriječiti njezino objavljivanje

Obratio se Centru za socijalnu skrb i zatražio intervenciju radi zaštite prava malodobne kćeri Lane, a samo dva dana kasnije Centar je uputio zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu u kojemu traži hitnost u postupanju te traži da se Vlatki Pokos zabrane medijska istupanja u kojima, u negativnom kontekstu, spominje ime i osobu maloljetne Lane Radeljak, piše Večernji list. Centar je također zatražio da se dijelovi iz knjige u kojima se spominje maloljetna Lana i članovi njezine obitelji u negativnom kontekstu izdvoje iz knjige jer bi njihovo objavljivanje moglo ugroziti interese djeteta te pravilan psihofizički razvoj, javlja Večernji list.

Stručni tim za brak i obitelj istaknuo je kako je djevojčica, zbog traume koju je doživjela u ranoj životnoj dobi, posebno osjetljivog statusa. Kako sada ulazi u pubertet i otkriva svijet odraslih, mogla bi biti traumatizirana navedenim postupanjem Vlatke Pokos, navodi se u zahtjevu.

Međutim, knjiga je objavljena, a iako se u njoj ne govori o maloj Lani u negativnom kontekstu, stručni tim za brak i obitelj Centra za socijalnu skrb smatra da su se ostvarili elementi iz kaznenog djela samim time što je Vlatka Pokos informirala javnost u više medija, tiskovnih i elektroničkih, da iz svoje perspektive u knjizi kani obrazložiti i donijeti sudove o djetetu, njezinu ocu i pokojnoj majci, polubratu, sestrični, teti po majci, baki po majci i drugima. Ti elementi su i tumačenje odnosa, navodi neprimjerenih izraza i riječi uz prezentaciju vlastitih razgolićenih fotografija.

Već ranije su sudske tužbe zbog knjige 'Život u raju' najavile i Ivana Banfić, Snježana Mehun i Arian Vuica. 'Nisam se konzultirala s odvjetnikom jer o tome se nisam brinula ja, nego izdavačka kuća Znanje. Svatko ima pravo napisati biografiju! Oni su dio mog života i nisam ih mogla zaobići. Sve što sam napisala istina je, ali očekivala sam da će moj bivši suprug pokušati spriječiti izdavanje knjige. Ja sam sretna i zadovoljna knjigom. Mislim da u njoj nema ništa loše', kazala je Vlatka Pokos za Večernji list odgovarajući na optužbe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi