UMJETNA SLADILA

Dijetalni sokovi su štetni i potiču debljanje?

11.07.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Sladila koja se stavljaju u dijetalni napitke ne samo da vam neće pomoći da smršavite, već mogu biti jednako štetni kao i obična pića, pokazala je nova studija te upozorila kako se aspartam, koji se stavlja u brojne gazirane sokove, mogu povezati s raznim bolestima

Dijetalni napitci u koja se stavljaju sladila kako bi pomogla pri mršavljenju mogu biti jednako štetni kao i napici koja sadrže šećer, upozoravaju stručnjaci za hranu. Aspartam se stavlja u brojne popularne gazirane napitke, te slovi kao zdraviji izbor, piše Daily Mail

Međutim, novo provedena studija tvrdi kako neka pića sadrže sastojak koji je povezan s debljanjem, dijabetesom i bolestima srca, a stručnjaci dodaju kako samo jedno takvo piće na dan može povećati rizik od visokog krvnog tlaka.

Profesorica Susan Swithers naglašava kako nije rijetkost da veliki roj ljudi smatra kako proizvodi poput umjetnih sladila zdravi. 'Podaci koji podupiru ove tvrdnje nisu baš čvrsti, a iako se čini zdravorazumski da dijetalni napici nisu jednako problematični kao i obični sokovi, zdrav razum nije uvijek u pravu.'

Profesorica Swithers sa Sveučilišta Purdue u Indiani, kaže kako je jedno od mogućih objašnjenja to da se jedno ili dva dijetalna pića tretira kao dozvola da se pretjerana s masnim i slatkim grickalicama. Drugo objašnjenje je to da umjetna sladila ne uspijevaju aktivirati dijelove mozga i hormone koji nam šalju signale da smo siti i da više ne moramo jesti.

Pića sa umjetnim sladilima mogu udvostručiti izglede za razvoj metaboličkog sindroma – grupe simptoma koji značajno povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. U članku za magazin Trends in Endocrinology and Metabolism, profesorica Swithers kaže: 'Zdravstvena poruka je kako se ne bi trebao ograničiti samo unos šećera već i unos sladila.'

Međutim, britanski znanstvenici se ne slažu s profesoricom Swithers, te kažu kao dijetalna pića nisu štetna. 'Postoje brojni dokazi koji pokazuju kako ta pića mogu biti korisna za organizam,' kaže Sue Baic iz British Dietetic Associationa.